OCPI a finalizat lucrările de cadastru general în comuna Lupșa

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Alba a finalizat lucrările de cadastru general în comuna Lupșa, din județul Alba. Proprietarii celor aproape 15.000 de imobile au început să primească noile cărți funciare. Documentele au fost eliberate gratuit pentru cetățeni, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR). Lupșa este cea de-a cincea unitate administrativ-teritorială (UAT) din județul Alba cadastrată integral din bani europeni.

Noile cărți funciare ale celor 14.658 de imobile din cele 23 de sate ale comunei Lupșa (Lupsa, Birdesti, Birzan, Curmatura, Dupa Deal, Geamana , Hadarau, Holobani, Lazuri, Lunca, Manastire, Margaia, Musca, Pitiga, Piriu-Carbunari, Posogani, Sasa, Trifesti, Valea Mohorii, Valea Lupsii, Valea Sesii, Vai, Vinta) au fost înmânate autorităților locale, care au început să le distribuie proprietarilor.

În comuna Lupșa, înregistrarea sistematică a proprietăților în evidențele de cadastru și carte funciară a început în anul 2020 și a vizat o suprafață totală de 11.119,22 de hectare. Lucrările de cadastru general au fost finanțate din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

În prezent, din totalul de 78 de UAT-uri din județul Alba, zece sunt cadastrate integral (Ighiu, Vintu de Jos, Horea, Ciugud, Sântimbru, Spring, Daia Română, Rădești, Lunca Mureșului, Lupșa), iar în alte 66 se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale.

ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020. Proiectul completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 ha din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat.

Mai multe informații despre proiectul „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” sunt disponibile pe site-ul www.ancpi.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *