Alba Iulia Music & Film Festival la a 10-a aniversare: cele mai așteptate filme ale momentului și artiști care vor ridica publicul în picioare

Primite în rafale de aplauze la marile festivaluri de film și recompensate cu premii importante la Cannes, Berlin sau TIFF, filmele selectate pentru ediția de anul acesta a Alba Iulia Music & Film Festival (AIMFF) marchează revenirea la adevărata dimensiune a evenimentului și 10 ani de prezență în mijlocul Cetății. Comedia Cel mai bun șef, care a strâns șase premii Goya anul trecut, și doamna muzicii românești, Corina Chiriac, vor deschide festivalul, care va pendula, de la început până la sfârșit, între umor și dramă. AIMFF se va desfășura între 19-21 august, în locurile deja consacrate din Cetatea Alba Carolina: Piața Cetății, Piața Vestică, Esplanada Obeliscului și Grădina Cetății.

„Cred că nu există-n toată Europa o “sală” de cinema mai spectaculoasă decât Cetatea noastră. Rețeta e simplă: stele pe scenă, stele pe ecran și tot stele deasupra, pe cer. Restul e spectacol, unul de care îi invit pe toți albaiulienii să se bucure, la fel cum au făcut-o și la precedentele nouă ediții. De zece ani, Primăria municipiului Alba Iulia face posibil ca filme de la Cannes, Berlin sau alte mari festivaluri să ruleze pe marile ecrane amplasate în Cetatea Alba Carolina, spre deliciului publicului. Anul acesta, Alba Iulia Music & Film Festival atinge o bornă importantă a existenței sale, iar, pentru noi, reîntâlnirea în cadrul celei de a X-a ediții este cu atât mai așteptată cu cât ne va da ocazia să ne putem bucura, din nou, de libertatea de a fi împreună. Ne vedem în Cetate!”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Deschiderea oficială a festivalului, programată pentru 19 august, de la ora 20:00, va sta sub semnul bunei dispoziții. Cap de afiș va fi Corina Chiriac, legenda muzicii ușoare românești, care vine, la Alba Iulia, cu un recital extraordinar menit să ridice publicul în picioare. Artista, care a încântat generații întregi de români cu vocea sa inconfundabilă, a debutat pe scena Teatrului de Comedie din București, fiind protagonista unor producții TV și de film, printre care Aventuri la Marea Neagră (r. Savel Stiopul), alături de Florin Piersic. Concertul Corinei Chiriac va fi urmat de una dintre cele mai savuroase comedii ale anului trecut, Cel mai bun șef, semnată de regizorul spaniol Fernando León de Aranoa. Filmul, care a adunat cele mai importante premii Goya, reușește să fie deopotrivă teribil de amuzant și ancorat în realitate, oferind spectatorilor suficiente răsturnări de situație cât să-i țină lipiți de ecrane și după genericul de final.

O doză sănătoasă de umor va oferi publicului și noul film regizat de Alexandru Lustig, Nunți, botezuri, înmormântări, cu Șerban Pavlu în rol principal. Acesta se regăsește pe lista selectă a producțiilor românești incluse în programul AIMFF de anul acesta, alături de Metronom, debutul în ficțiune a lui Alexandru Belc, care vine să ne reamintească despre vremurile în care libertatea românilor era atât de fragilă; Capra cu trei iezi (r. Victor Canache), o adaptare după extrem de populara poveste a lui Ion Creangă, în care Maia Morgenstern face un rol memorabil; Balaur (r. Octav Chelaru), care aduce, în prim-plan, povestea unei profesoare de religie care se aventurează într-o relație extraconjugală cu unul dintre elevii săi; Miracol, thriller-ul psihologic semnat de Bogdan George Apetri, care a fost inclus de celebra revistă Variety în topul celor mai bune 20 de filme lansate la festivalurile toamnei și Insula, o readaptare a aventurilor lui Robinson Crusoe, în varianta propusă de regizoarea Anca Damian, în care cei doi protagoniști caută calea spre paradis.

Programul AIMFF include și unele dintre cele mai aclamate filme de către cinefili. Câștigător al Ursului de Aur la cea de-a 72-a ediție a Berlinalei, Alcarràs spune povestea unei familii de fermieri dedicați cultivării pământului ca meserie generațională, dar pe care provocările noilor vremuri o obligă să-și schimbe modul de viață. Cu mare priză la public, cuceritor al box office-ului francez, este și Maigret, filmul în care regizorul Patrice Leconte îi încredințează lui Gérard Depardieu misiunea celebrului comisar Maigret de a elucida dispariția unei tinere găsită fără suflare într-o piață din inima Parisului.

Din selecția organizatorilor nu puteau lipsi câteva dintre documentarele care au cucerit deja publicul cinefil: România sălbatică, Regele Mihai: drumul către casă și Navalnîi.

Adus în fața publicului într-un moment dramatic, în plină desfășurare a războiului din Ucraina, documentarul Navalnîi pune pe tapet un subiect greu, prețul pe care îl plătesc oponenții regimului de la Kremlin pentru libertatea de exprimare. “Am informat-o pe stewardesă că voi muri și m-am așezat jos”, este replica din film, care comprimă, într-o singură frază, realitatea halucinantă în care sunt prinși activiștii anti-corupție și adversarii politici în Rusia lui Putin. Documentarul, care a produs, pe bună dreptate, numeroase dezbateri în presa internațională, îl umărește pe Alexei Navalnîi după momentul otrăvirii acestuia și insistențele soției sale de a-l transfera din Rusia într-un spital din Germania.

Un alt destin nu mai puțin dramatic este evocat în Regele Mihai: drumul către casă, care îl pune în lumina reflectoarelor pe ultimului rege al României, Mihai I. Un rege care, într-un act de curaj, l-a sfidat pe Adolf Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a fi, mai apoi, detronat și exilat din țara sa de către comuniștii lui Stalin.

Dramatismul celor două povești va fi echilibrat de România sălbatică, documentarul care a devenit cel mai popular film românesc la TIFF.21. Filmul este rezultatul miilor de kilometri parcurși și a sutelor de ore de filmare realizate în decurs de 10 ani și dedicate naturii de pe meleagurile noastre.

Selecția de filme va fi completată, în toate cele 3 zile de festival, de concerte, activități pentru întreaga familie și întâlniri cu invitați speciali, care vor transforma Alba Iulia într-o destinație de neratat la finalul verii.

Programul complet al filmelor și evenimentelor din cadrul festivalului va putea fi găsit, în curând, pe albafilmfest.ro.

Accesul la toate evenimentele din cadrul AIMFF va fi liber pentru public.

Alba Iulia Music & Film Festival este prezentat de TIFF, în organizarea Asociației Film și Cultură Urbană (AFCU) și a Primăriei Municipiului Alba Iulia, cu sprijinul CNC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *