Child Car Safety App (CCS), aplicația mobilă destinată îmbunătățirii siguranței copiilor în mașini, UNICĂ în Europa, a fost lansată la Cluj-Napoca

COMUNICAT DE PRESĂ

Child Car Safety App (CCS), prima și singura aplicație din Europa care le oferă GRATUIT părinților informațiile necesare transportului copiilor în mașini, în siguranță, a fost lansată marți, 26 iulie, la Cluj-Napoca. Dezvoltată în cadrul proiectului Copil Iubit la Bord, aplicația completează seria de măsuri menite să schimbe statisticile alarmante în ceea ce privește numărul de decese cauzate în accidente rutiere. Cluj-Napoca devine astfel primul oraș din România care ia măsuri concrete privind siguranța copiilor pasageri, iar inițiatorii proiectul speră ca acestea să fie replicate la nivel național.

Aplicația are o funcție unică ce permite verificarea scaunelor auto pentru copii prin scanarea etichetei și, astfel, alegerea sistemului potrivit în funcție de vârsta, înălțimea și greutatea copilului. Utilizatorul poate să creeze pe aplicație mai multe conturi, pentru fiecare copil în parte, și să partajeze contul între membrii familiei. În plus, aplicația atenționează utilizatorul în momentul în care trebuie schimbat scaunul auto utilizat.

Child Car Safety App este un instrument util, cu atât mai mult cu cât unul din trei copii pasageri implicați în accidente rutiere din județul Cluj, în 2021, nu au fost asigurați în vehicule, potrivit unei cercetări desfășurate de Departamentului de Sănătate Publică al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (UBB) în cadrul proiectului Copil Iubit la Bord, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.

Potrivit aceluiași studiu, în grupa de vârstă 0-6 ani, 50% dintre copii nu erau așezați în scoică sau în scaun auto. Din numărul total de accidente rutiere, în 157 dintre ele (13,7%) a fost implicat cel puțin un copil, iar din numărul total de pasageri auto, 78 (19,2%) erau copii. Dintre aceștia, doar două treimi (66.7%) erau asigurați corespunzător.

La evenimentul de lansare a aplicației au fost prezenți reprezentanții proiectului Copil Iubit la Bord și partenerii lor: primarul Emil Boc, cms. șef Mircea Ion Rus, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, cms. șef Gina Pop, șeful Biroului de Analiza și Prevenirea Criminalității din cadrul IPJ Cluj, lect.univ.dr. Diana Dulf, cercetător în cadrul Departamentului de Sănătate Publică de la UBB, Mirela Nicoschi, project manager în cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, serviciul Strategie și Dezvoltare Locală, Ramona Brad, manager de proiect Copil Iubit la Bord și developerii de la Linnify, dezvoltatorii aplicației, și reprezentanți ai autorităților locale.

Primarul Emil Boc, primul care a testat aplicația

În cadrul evenimentului, invitații au descărcat și testat aplicația, iar prima persoană care a vrut să vadă cum funcționează aceasta, a fost primarul Emil Boc. Edilul a și transmis un mesaj părinților.

Dragi părinți, nu este de glumit cu viteza și cu pericolele care pot apărea în trafic, atunci când lipsesc aceste dispozitive de siguranță pentru copii. Eu v-aș invita să vă formați un automatism. Așa cum, atunci când ne urcăm în mașină, ne reglăm oglinda retrovizoare, pornim mașina, lăsăm frâna de mână jos și ne punem centura, în față, la fel să fie și pentru copil în automatism. Să fim siguri că avem cel mai bun scaun, potrivit pentru copil în funcție de vârsta și înălțimea sa și să știm că, orice s-ar întâmpla, el este în siguranță. Felicitări tuturor celor care au adus acest proiect inovativ la Cluj și care l-au făcut posibil. Sunt alături de tot ce înseamnă susținerea acestui proiect”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

IPJ Cluj, singurul din țară care folosește un simulator de impact la acțiuni poliției

Poliția joacă un rol extrem de important atunci când vine vorba de conștientizarea importanței siguranței copiilor în trafic. În Cluj, Inspectoratul de Poliție Județean face parte din proiectul Copil Iubit la Bord de patru ani.

Noi trebuie să empatizăm, și facem acest lucru de fiecare dată, cu tot ceea ce înseamnă copii. Iar siguranța lor, în contextul în care vedem de foarte, foarte multe ori, pe străzile din Cluj, și nu numai, din păcate, copii care ajung să fie victime în accidente de circulație, din cauza nefolosirii sau folosirii necorespunzătoare a unor dispozitive de siguranță, vă dați seama că, dacă ajungem ca o singură viață să fie salvată prin parteneriatul pe care noi îl avem de patru ani de zile, noi suntem fericiți. Această aplicație, din punctul meu de vedere, este mai mult decât benefică, în condițiile în care vine ca o încununare a eforturilor noastre. Va deveni un lucru facil pentru toată lumea să-și dea seama ce anume trebuie folosit, cum anume trebuie folosit. Eu însumi îmi voi descărca aplicația și, cu siguranță, o voi folosi”, a completat cms. șef de poliție Mircea Ion Rus, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, prezent la evenimentul de lansare al CCS app.

Ca urmare a parteneriatului cu Copil Iubit la Bord, IPJ Cluj este singurul inspectorat din țară care folosește un simulator de impact la acțiunile de control în trafic.

Am ajuns la etapa simulatorului de impact, pe care îl veți vedea din ce în ce mai des în oraș, în acțiuni, nu numai preventive, ci și în acțiunile din trafic ale Poliției Rutiere și, de asemenea, la etapa aplicației, un instrument extraordinar, care ajută părinții. Toți, care suntem părinți, vom aprecia sprijinul pe care îl vom primi de la un „asistent” pe care îl vom avea la îndemână 24 de ore din 24”, a spus cms. șef de poliție Gina Pop, șef birou Analiza și Prevenirea Criminalității din cadrul IPJ Cluj.

Modelul Copil Iubit la Bord se dorește replicat la nivel național

Chiar dacă aplicația, unică în Europa, a fost dezvoltată și lansată la Cluj, reprezentanții proiectului Copil Iubit la Bord își doresc ca siguranța copiilor să devină prioritate națională.

Au fost multe inovații pe care le-am marcat de-a lungul celor patru ani, cu proiectul nostru, Copil Iubit la Bord, pornind de la modelul de parteneriat cu autoritățile locale, mergând la faptul că este singurul proiect care beneficiază de o componentă de cercetare a acțiunilor în vederea evaluării impactului efectiv pe care respectivele acțiuni îl au și, nu în ultimul rând, faptul că avem abordări inovative în ceea ce privește tehnologia. Nu puteam face acest lucru cu mai mare succes decât în Cluj, așa că suntem în egală măsură recunoscători pentru parteneriatul cu Linnify, compania care a dezvoltat aplicația, și îmi exprim speranța că aceasta va reprezenta încă un instrument care va contribui la creșterea ratei de utilizare a sistemelor de siguranță pentru copii, de către părinți. Și ne mai exprimăm speranța că municipiul Cluj-Napoca va continua să fie un model de succes, care să fie replicat la nivel național”, a declarat Ramona Brad, directorul proiectului Copil Iubit la Bord, la evenimentul de lansare al aplicației Child Car Safety App.

Toate etapele parcurse până acum în cadrul proiectului Copil Iubit la Bord, inclusiv în dezvoltarea CCS App, se bazează pe componenta de cercetare.

Toată aplicația este bazată pe dovezi adunate încă din 2014, când am început să lucrăm la proiect. În toți acești ani am identificat mai multe probleme cu care se confruntă părinții. Unii spun că nu poartă copilul în scoică sau scaun pentru că nu vrea să stea și plânge, alții nu știu cum să așeze corect copilul în sistemul de siguranță, alții nu știu care scaun auto este potrivit copilului. Și de-asta am vrut să dezvoltăm un instrument, care să-i ajute pe părinți să aibă tot timpul la îndemână aceste informații și să folosim și partea de Mobile Health, pentru că toți avem telefonul tot timpul la noi. Iar cum, în România, nu există o instituție unde să mergi să obții informații legate de siguranța copilului în mașină, ne-am dat seama că atât colaborarea cu Poliția și autoritățile locale, cât și aplicația pe care o avem acum, ar trebui să ne ajute să oferim părinților informațiile necesare”, a explicat lect. univ. dr. Diana Dulf, cercetător în cadrul Departamentului de Sănătate Publică, FSPAC, UBB Cluj.

Aplicație dezvoltată de o companie IT clujeană

Child Car Safety App a fost dezvoltată de o echipă de dezvoltatori ai companiei Linnify, care îndeamnă părinții să o folosească și să ofere feedback, pentru a putea fi îmbunătățită.

Noi, cei de la Linnify, ne bucurăm că am câștigat încrederea echipei proiectului Copil Iubit la Bord și am creat un site care să-i ajute pe părinți să ajungă mai ușor la aplicație. Aplicația poate fi descărcată atât de pe Android, cât și de pe IOSși conține informațiile de care părinții au nevoie ca să-și transporte copiii în siguranță . Aplicația este absolut gratuită și nu vindem nimic celor care o folosesc.”, a explicat, Anca Aron, project manager Linnify.

Despre Copil Iubit la Bord

Copil Iubit la Bord este prima inițiativă din România bazată pe o abordare multisectorială cu scopul îmbunătățirii siguranței copiilor ca pasageri ai autovehiculelor, iar municipiul Cluj-Napoca a fost oraș pilot pentru acest program. Publicul țintă este reprezentat de părinții copiilor cu vârsta până în 12 ani care locuiesc în municipiul Cluj-Napoca și care se deplasează cu mașina alături de copii.

Inițiativa dedicată prioritizării siguranței în trafic a copiilor ca pasageri ai autovehiculelor este susținută deGlobal Road Safety Partnership, un program alInternațional Federation of Red Cross & Red Crescent Societies, prinFondation Botnar șiBotnar Child Road Safety Project. Proiectul este coordonat deFundația Crucea Albă și realizat dePrimăria municipiului Cluj-Napoca, prin Serviciul Strategie și Dezvoltare Locală, Management Proiecte și Poliția Locală a Municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cuInspectoratul de Poliție Județean Cluj șiDepartamentul de Sănătate Publică al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *