A doua ediție a workshop-ul „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră” se desfășoară în aceste zile la muzeul din Sebeș

Luni, 25 iulie 2022, a început la Sebeș cea de-a doua ediție a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”, organizat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Evenimentul se va desfășura în perioada 25 iulie – 5 august 2022, în grădina muzeului municipal, sub forma unui curs practic, având ca principal obiectiv familiarizarea  participanților cu principiile, materialele și tehnicile de lucru specifice restaurării și conservării pietrei. Participă studenți, masteranzi și doctoranzi de la universitățile „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În prima zi a workshop-ului, participanții au luat contact cu noțiuni teoretice referitoare la piatră, un material care, deși pare durabil, se dovedește a fi extrem de vulnerabil în fața factorilor de mediu și a activităților antropice.

În cadrul modulului de pregătire teoretică, lect. univ. dr. Călin Anghel (Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia),  drd. Sidonia Petronela Olea (expert restaurare bunuri culturale mobile confecționate din piatră, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia) și dr. Radu Totoianu (Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș) au susținut prelegeri, ale căror teme au permis participanților să cunoască tipurile de roci folosite ca materiale de construcție de-a lungul timpului, proprietățile lor, tipurile de degradări pe care piatra le suferă, cauzele și mecanismele producerii acestora, precum și tehnicile de restaurare și conservare a materialului litic. De asemenea, au fost prezentate participanților și monumentele din piatră, romane și medievale, aflate în patrimoniul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, care vor fi restaurate și conservate în cadrul acestui workshop.

În cea de-a doua zi (26 iulie 2022), în cadrul atelierului de lucru „Documentarea 3D a patrimoniului cultural mobil și imobil”, după o expunere teoretică a principalelor metode de documentare 3D a bunurilor culturale, dr. Călin Șuteu (Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia/SC Gigapixel SRL) a realizat demonstrații practice cu scannerul Artec Space Spider.

„Le mulțumim și pe această cale participanților, majoritatea dintre ei implicați frecvent în activități de voluntariat, pentru faptul că au dat curs invitației noastre de a lua parte la acest workshop” transmit instituțiile organizatoare – Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *