„Potemkiniștii”, în regia lui Radu Jude, în competiția oficială la Festivalul “Curtas Vila do Conde”

Scurtmetrajul „Potemkiniștii”, regizat de Radu Jude, a fost inclus în competiția oficială a celui mai important festival din Portugalia dedicat producțiilor de scurtmetraj – “Curtas Vila do Conde International Film Festival”.
Cea de-a 30 ediție a evenimentului se desfășoară în perioada 9-17 iulie 2022, iar proiecția filmului regizat de Radu Jude va avea loc pe 11 iulie la Teatro Municipal.

„Potemkiniștii” va rula în prezența regizorului Radu Jude, participarea scurtmetrajului în cadrul festivalului fiind susținută de Institutul Cultural Român și Centrul Național al Cinematografiei.

Este cea de-a patra selecție a lui Jude în competiția “Curtas Vila do Conde” după: “Alexandra” (2007), “Trece și prin perete” (2014), “Cele două execuții ale Mareșalului” (2018).

„Potemkiniștii” a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes, în programul Quinzaine des Réalisateurs.

Filmul scris și regizat de Radu Jude pornește de la gestul de sfidare la adresa Rusiei făcut în 1905 de marinarii de pe Crucișătorul Potemkin, care au primit azil politic în România. În 2021, un sculptor (interpretat de Alexandru Dabija) încearcă să facă o lucrare inspirată de acest eveniment.
„Potemkiniștii” este o comedie despre artă, istorie, memorie și cinema, descrisă de criticul de film Andrei Gorzo ca „o schiță de Caragiale încrucișată cu un video-eseu de Mark Rappaport”.

Alexandru Dabija și Cristina Drăghici interpretează rolurile principale.

Producătorul scurtmetrajului este Ada Solomon, iar producător executiv, Diana Caravia. Imaginea este semnată de Marius Panduru, montajul, de Cătălin Cristuțiu, iar sunetul, de Titi Fleancu. Designul și mixajul de sunet sunt realizate de Marius Leftărache, costumele, de Cireșica Cuciuc, coafura și machiajul, de Bianca Boeroiu.

„Potemkiniștii” este o producție microFILM realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.
Regizor şi scenarist, Radu Jude a câştigat cu lungmetrajul său de debut – „Cea mai fericită fată din lume” – premiul CICAE, la Berlinala 2009. În 2012, el a lansat lungmetrajul „Toată lumea din familia noastră”, prezentat în premieră mondială în secţiunea Forum de la Berlinală. Pelicula „Aferim!” (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai bună regie. Ea a fost urmată de „Inimi cicatrizate” (2016), care a fost recompensată cu două premii la Locarno IFF şi pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, de documentarul „Ţara moartă” (2017) şi de lungmetrajul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018), primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary. 

În 2020, Radu Jude a fost prezent la Berlinală cu două lungmetraje: „Tipografic majuscul” şi „Ieşirea trenurilor din gară”. Ambele filme au fost proiectate în secţiunea Forum a festivalului. Un an mai târziu, s-a impus între toate filmele din competiție cu „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, recompensat cu Ursul de Aur. În același an 2021, scurtmetrajul său „Plastic semiotic” a fost prezentat în afara concursului la Festivalul de Film de la Veneția.
La ediția din 2022 a Berlinalei, a fost selectat, în competiția de scurtmetraje, cu „Amintiri de pe Frontul de Est”, realizat împreună cu istoricul Adrian Cioflâncă.

Scurtmetrajul „Potemkiniștii” poate fi văzut, zilele acestea, în cinematografele din România, în cadrul proiectului “Alamanah Cinema. Șase filme scurte de Radu Jude”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *