Vineri, 1 iulie, la Muzeul Principia din Alba Iulia, lansări și prezentări de carte ale scriitorului Matei Vișniec

Matei Vișniec, unul dintre cei mai iubiți și apreciați poeți, prozatori și dramaturgi români ai momentului, vine la Alba Iulia! Vine vineri, 1 iulie 2022, de la ora 18.00, la Muzeul Principia, acolo unde, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, va lansa și prezenta volumele: „Un secol de ceață”, „Povestea regelui supărat pe clovn”, „Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama”, „Capra, iedul cel mic și cumătra lupoaică”, „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele”, „Teatru”, volumele I-IV, și „Poeme. O antologie”.

Dincolo de cărțile aduse în fața dumnevoastră, publicul albaiulian, Matei Vișniec vă dedică câteva ore de prietenoasă apropiere, în cadrul unui eveniment complet, la care veți avea ocazia să-l auziți vorbind despre situația artiștilor în societatea contemporană și despre „Ce pot face artiștii împotriva barbariei”, tema conferinței pregătite pentru această ocazie.

În semn de apreciere, Laboratorul de C`ArteTeatru al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba va pune în scenă un moment teatral, „A fi”, conceput în baza unui colaj din textele autorului.

În încheierea activității va fi prezentat un mesaj poetic și muzical al scriitorului Matei Vișniec.

Nu vor lipsi discuțiile libere, sesiunea de poze și autografe, iar intrarea la întâlnirea cu genialul artist este liberă!

Matei Vișniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956, la Rădăuți, acolo unde și debutează, în anii de liceu, cu poeme publicate în revista lui Virgil Teodorescu, „Luceafărul”. Studiază istoria și filosofia la București, debutând editorial în anul 1980, cu volumul de versuri „La noapte va ninge”. În anul 1984 devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. Scrie poezii, numeroase piese de teatru, un roman și câteva scenarii de film, dar cum multe dintre textele sale sunt refuzate spre publicare, din cauza cenzurii, în 1987 cere azil politic în Franța, acolo unde continuă să scrie și unde este stabilit și astăzi. Lucrează pentru Radio France Internaționale și devine cetățean francez. Piesele lui sunt traduse în peste 25 de limbi și sunt jucate în toate teatrele mari ale Europei. A fost distins de mai multe ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Dramaturgie, a obținut Premiul UNITER și Premiul pentru dramaturgie al Academiei Române, iar Societatea Autorilor și Compozitorilor Dramatici din Franța i-a acordat Premiul European pentru întreaga activitate.

Evenimentul de vineri, 1 iulie 2022, are loc în cadrul proiectului 3.17 Lansări și prezentări de carte, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, cu sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *