Arta aiudeană în Senegal. Ştefan Balog, artistul român care ne-a reprezentat la Dakar

În perioada 17-26 mai 2022 s-a desfăşurat la Dakar, Senegal, Simpozionul Internaţional de Artă “Pensula integrării” organizat sub egida Fundaţiei Sonatel. Au participat zeci de artişti din Arabia Saudită, Austria, Burkina Faso, Camerun, Coasta de Fildeş, Congo, Corea de Sud, Egipt, Etiopia, Franţa, Germania, Ghana, Guineea Bissau, Mali, Maroc, Nigeria, România, Senegal, Sudan, Togo, Tunisia, Turcia.

Ţara noastră a fost reprezentată de artistul plastic Stefan Balog, preşedintele Fundaţiei Inter-Art.

Comisarul simpozionului a fost Magueze Kasse, invitat de onoare renumitul artist senegalez Abdoulaze Diallo, supervizor Makhete Wade, coordonatoare generală artista Aichatou Dieng.

“Programul evenimentului a fost unul foarte intens şi complex. Faptul că s-a desfăşurat în paralel cu Bienala de la Dakar a contat mult, deoarece am avut parte de un regal expoziţional de înaltă calitate. Am avut onoarea să fiu invitat la deschiderea oficială a bienalei la care au fost prezenţi Excelenţa sa domnul Macky Sall, preşedintele Republicii Senegal şi domnul Abdoulaye Diop, Ministrul Culturii.

Expoziţia atelierului nostru de creaţie, care a cuprins lucrări deosebite realizate pe parcursul evenimentului,a avut un ecou foarte bun, fiind prezenţi: oficialităţi locale, reprezentanţi ai presei şi iubitori de artă. Am avut deosebita onoare ca la acest vernisaj să fie prezent şi Excelenţa sa domnul Nicolae Năstase, ambasadorul României în Senegal.

Pentru mine personal a fost o minunată experienţă reîntâlnirea cu arta africană autentică şi interacţiunea cu artişti valoroşi din foarte multe ţări africane”, a declarat artistul aiudean.

Cu ocazia vizitei sale în Senegal Stefan Balog a avut şi o întâlnire oficială cu ambasadorul României în Senegal, domnul Nicolae Năstase. Cu această ocazie artistul aiudean a prezentat oraşul său natal şi activitatea Fundaţiei Inter-Art. La plecare a lăsat ambasadei un cadou special, o gravură tiraj limitat cu Catedrala Încoronării din Alba Iulia, lucrare creată special pentru Centenarul Incoronării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *