Săptămâna meseriilor la Colegiul Economic Dionisie Pop Marţian Alba Iulia

În urmă cu câteva zile, s-a desfăşurat la Colegiul Economic ,,Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia  ,,Săptămâna meseriilor”. Elevii care studiază la unitatea de învățământ albaiuliană au avut astfel ocazia să își demonstreze priceperea și talentul în cadrul unor ateliere de gastronomie speciale, dedicate săptămânii meseriilor. De asemenea, elevii de la specializările economic și turism au participat la discuții despre consiliere, antrenoriat și educație cu parlamentarii de Alba și au completat chestionare vocaționale.

Astfel, elevi ai Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian” de la calificarea Tehnician în Gastronomie și-au arătat abilitățile și deprinderile formate pe parcursul anilor de studiu prin efectuarea unor decoruri din legume și fructe. Scopul activității a fost acela de a aplica cunoștințele și de a-i conștientiza pe elevi de importanța esteticii meselor și evenimentelor organizate. Activitatea a fost desfășurată în baza de practică a Colegiului Economic și a fost coordonată de prof. Anca Moghiroiu. De asemenea, elevii clasei a XI-a F – specializare: bucătar, au pregătit mai mute feluri de preparate culinare, conform programei şcolare: ouă umplute cu diverse umpluturi şi decoruri, crochete de şuncă şi caşcval, platou ţărănesc, pizza, spaghete bolognese, salată orientală de vară, ruladă de porc cu cartofi la grătar şi sos, cotlet de porc cu sos de mere, strudel cu măr, cotlet de porc cu sos de smântână şi legume la grătar, clătite tiramisu, ciorbă de perişoare ,,a la grec”. Au fost implicaţi toţi elevii de la grupa de bucătar ai clasei a XI-a F coordonați de maistru  instructor practică, Onea Elena. S-a ţinut cont de verificarea calităţii produselor, gramajul stabilit la fiecare porţie, gradul de dificultate al preparatelor, gradul de saţietate, momentul zilei în care se serveşte respectivul preparat, defecte-cauze-remedieri ce pot apărea în timpul efectuării acestora, elementele de decor specifice fiecărui preparat în parte.

În  perioada 09.03.- 10.03.2022 s-a aplicat un chestionar vocaţional elevilor din clasele a XII-a, având ca scop observarea traseului educaţional şi profesional al viitorilor absolvenţi. Au fost chestionaţi un număr de 120 de elevi dintr-un total de 130 (10-absenţi) prin coordonarea psihologului Nicoleta Draschan. Majoritatea elevilor (98%) doresc continuarea studiilor într-un centru Universitar din: Cluj, Timişoara, Bucureşti, Alba, iar profilul predominant este  Economic: 46%. Alte opţiuni: Medicină 17%; Inginerie 11%; Apărare 9%; Drept 5%; Psihologie 2%.

Activitatea intitulată ”Pasiunea mea – JOB-ul meu” a fost derulată în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Alba, în cadrul căreia d-na Adriana Gruiță a desfășurat un work-shop de comunicare având ca obiectiv formarea deprinderilor elevilor de a se putea prezenta la un interviu de angajare. Din cadrul Asociației Dezvoltarea Antreprenoriatului pentru tineri, d-na Lia Dogaru a desfășurat un work-shop de antreprenoriat având ca obiectiv facilitarea alegerii profesiei de către elevi. Parteneri implicați au fost Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Alba și Asociația Dezvoltarea Antreprenoriatului pentru Tineri Alba. ”Alegerea meseriei este esențială pentru elevi, deoarece viitorul lor depinde de folosirea competențelor și deprinderilor fiecăruia, pe care unitatea noastră de învățământ face tot posibil să le obțină și să le conștientizeze prin  multe programe și proiecte” a completat coordonatorul activității și directorul colegiului, prof. Emil Cetean.

În cadrul proiectului educativ ”Parlamentarii în dialog cu elevii”, coordonat de prof. dr. Victoria Popa și implementat de prof. Dărămuș Marcela, prof. dr. Furdui Amalia, prof. Beca Felicia, prof. Dobra Lavinia, prof. dr. Simion Constantin Adrian s-a urmărit promovarea regulilor dezbaterii publice într-o societate democratică, a principiilor cetățeniei europene și a dialogului în rândul elevilor din cadrul  Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia cu privire la principalele probleme esențiale din sistemul educațional românesc și  al antreprenoriatului, astfel încât nevoile și dorințele lor să devină o prioritate pentru decidenți. Astfel au fost organizate întâlniri ale elevilor cu fiecare parlamentar implicat în activităţile proiectului: senator Călin Gheorghe Maties, senator Sorin Ioan Bumb, deputat Beniamin Todosiu, deputat Daniel-Gheorghe Rusu, deputat Radu-Marcel Tuhuț.  Au avut loc dezbateri pe teme din domeniul educației și antreprenoriatului între elevi, cadre didactice şi parteneri în perioada 25 februarie – 11 martie 2022. Elevii au adresat câte 10 întrebări diferite fiecărui parlamentar, acesta trebuind să răspundă contra cronometru. La sfârșitul activității elevii și cadrele didactice au primit diplome ”Consilier parlamentar pentru o zi”. La activitățile proiectului au participat 210 elevi din clasele a 9-a, a 10-a, a 11-a, a 12-a.

Elevii coordonați de prof. Dărămuș Marcela și de prof.dr. Furdui Amalia au participat și la  proiectul ”Masa rotundă a viitorilor economiști”. Este cunoscut de toată lumea faptul că sistemul de educaţie din România şi Europa, a fost şi încă este axat pe o pregătire teoretică foarte bună, dar și pe o pregătire practică mai redusă, dacă nu precară, ceea ce face ca adaptarea absolvenţilor noştri pe piaţa muncii să se facă cu eforturi substanţiale din partea acestora. Astfel, cu ajutorul echipei de implementare: prof.dr.Popa Victoria, prof. Beca Felicia, prof. Dobra Lavinia, prof.dr. Simion Constantin Adrian, elevii au participat la dezbateri în grup și apoi frontale privind realizarea planurilor de afaceri, pornind de la un template Canvas și având surse de surse de informare și documentare de specialitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *