Confederaţia CONCORDIA. Ce se întâmplă cu prețul benzinei

Confederația Patronală Concordia, care are printre membrii săi Federația Patronală Petrol și Gaze, ce reprezintă companii din sectoarele energie, petrol, gaze și minerit energetic din România, face următoarele precizări:

Asistăm la o panică nejustificată care s-a reflectat în cozi la benzinării, în ciuda faptului că există suficiente rezerve și nu există probleme de aprovizionare.

Prețul carburanților este determinat de cotațiile la țiței și produse petroliere, iar acestea sunt afectate de contextul geopolitic actual. Cotațiile la țiței au crescut semnificativ în ultima perioadă, fapt ce se reflectă în prețul carburanților în toată lumea. 

România urmează aceeași  tendință, însă prețurile locale sunt sub media europeană.

Atât creșterile, cât și scăderile cotațiilor sunt reflectate în prețurile la pompă. În prima parte a anului 2020 cotațiile țițeiului erau la circa 30USD/bbl, iar prețul la pompă era de circa 5 lei. În prezent, cotațiile la țiței au atins valoarea maximă înregistrată în ultimii 14 ani, 120 USD/bbl. 

Analiștii se așteaptă ca prețurile petrolului să fluctueze pe termen lung, însă este greu de prezis nivelul cotațiilor sau chiar direcția schimbării. În acest moment, nu există premise pentru o creștere galopantă, peste noapte, a prețurilor și nici probleme de aprovizionare care să-i  îngrijoreze pe consumatorii români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *