Carti noi in 2022 pentru peste 40.000 de elevi. 7890 de volume donate in a treia editie a proiectului CarteTeca

Libris doneaza in cadrul editiei a treia a proiectului CarteTeca 7890 de carti. In urma concursului desfasurat la sfarsitul anului trecut, prin care libraria online ofera unitatilor de invatamant oportunitatea de a castiga carti pentru biblioteca proprie, volumele donate au ajuns la 41.537 elevi, din 80 de unitati de invatamant din toata tara.

Prin proiectul CarteTeca initiat in 2019 in parteneriat cu Organizatia Salvati Copiii si prin generozitatea cititorilor care aleg sa doneze sanse la finalul fiecarei comenzi, Libris.ro si-a propus ca in 5 ani sa doteze peste 350 de unitati de invatamant din Romania cu volume actuale, care sa ii atraga pe copii si adolescenti catre lectura.

Astfel, editia a treia a adus 80 de premii in valoare de 200.000 lei. Valoarea totala a fondului de carte alocat in cele 3 editii se ridica la 378.000 lei. Jumatate din suma provine din donatiile cititorilor de pe Libris.ro, iar cealalta jumatate vine ca sponsorizare din partea Libris.

149 de biblioteci au fost dotate in total de la lansarea proiectului, numarul castigatorilor si al volumelor donate crescand de la an la an. Daca in 2019 au fost donate 992 de carti, iar la editia a doua aproape 6000 de carti, in cadrul editiei CarteTeca 2021, 7890 de volume donate au ajuns in 80 de biblioteci scolare.

In fiecare an, cea mai dificila misiune este alegerea unitatilor de invatamant catre care vor pleca donatiile noastre. In spatele fiecarei aplicatii exista o nevoie reala, prin urmare selectia beneficiarilor nu este usoara. Acesta este si motivul pentru care, editie dupa editie, ne propunem sa ajungem la cat mai multi copii, prin intermediul bibliotecilor scolare., a precizat Laura Teposu – CEO Libris.ro.

Educatia inseamna putere si capacitatea de a sparge cercul vicios al saraciei. Mai mult, cunoasterea, exersarea imaginatiei, abilitatea de a pune lucrurile in context sunt resurse necesare unui copil. De aceea accesul la carti, cititul, exercitiul lecturii trebuie sustinute, iar campania Libris este una necesara educatiei din Romania, a precizat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

CarteTeca se adreseaza atat unitatilor de invatamant care dispun de o biblioteca, unde se va imbogati stocul de carte cu titluri actuale, dar si celor care nu au inca o biblioteca functionala, insa in care exista interes pentru lectura.

Volumele cu care sunt dotate bibliotecile scolilor castigatoare sunt noi, actuale si atractive, titluri celebre si interesante, povesti cu care copiii si adolescentii empatizeaza si pe care doresc sa le descopere dincolo de lecturile din programa scolara.

Mesajele primite de la aplicanti in cadrul acestei editii completeaza imaginea adusa de statistici si informatiile oferite de participanti la editiile anterioare, precum:

  • numarul volumelor detinute de o biblioteca scolara de cele mai multe ori nu reflecta oferta de carte accesibila copiilor. Desi sunt situatii in care o biblioteca scolara poate numara mii de volume, in multe cazuri, acestea sunt carti foarte vechi, uzate, care nu sunt casate doar pentru a mai pastra biblioteca in viata;
  • multi elevi nu detin o biblioteca acasa, iar achizitia chiar si a unei carti pe an nu poate fi sustinuta financiar de familie;
  • in multe unitati de invatamant, bugetul (acolo unde el exista) alocat improspatarii fondului de carte nu este suficient pentru a acoperi nevoia, iar in anumite cazuri ultima achizitie de carte a avut loc in urma cu mai bine de 10 ani.

Prin intermediul aplicatiilor primite am avut privilegiul de a cunoaste persoane cu adevarat dedicate copiilor si actului educational, cadre didactice a caror implicare depaseste cu mult fisa postului si a caror exemplu nu poate decat sa ne inspire. Am fost impresionati si de ingeniozitatea activitatilor menite sa incurajeze lectura organizate de catre cei care au aplicat, toate facute cu multa dragoste, dedicare si intelegere a faptului ca fiecare copil are potential, fiecare copil merita si are nevoie de grija, atentie, dragoste si educatie. – a mai precizat Laura Teposu.

Cele mai dorite titluri

Topul titlurilor dorite de aplicanti este dominat de ”Matilda” (Roald Dahl), urmata de ”Harry Potter” (J.K. Rowling), si de ”Minunea” (R.J. Palacio), in timp ce ”Harry Potter”, ”Jurnalul unui pusti” si ”Cronicile Narnia” sunt titlurile cele mai dorite de elevi. Exista bineinteles o nevoie si pe partea de bibliografie scolara, insa titlurile mentionate mai sus sunt cele care aduc cea mai mare bucurie copiilor si sunt cele mai ravnite de bibliotecari si profesori, intrucat cu ajutorul unor astfel de volume, personalul didactic poate insufla elevilor dragostea pentru lectura.

Mesaje din partea castigatorilor

Pentru unii dintre aplicantii al caror nume se regaseste pe lista castigatorilor editiei a 3-a, acordarea unuia dintre premiile CarteTeca poate reprezenta o recunoastere in plus a muncii si a efortului depus si poate oferi o sursa de energie pentru a continua activitatile desfasurate cu multa daruire.

Va multumesc mult pentru bucuria pe care mi-ati facut-o si pentru faptul ca am fost una dintre alegerile dumneavoastra! Ma simt onorata de cuvintele frumoase pe care mi le-ati adresat si ma ajuta sa continui atunci cand simt ca imi este greu! Castigator CarteTeca, editia 2021

Multumesc din suflet, pentru frumoasele cuvinte adresate in e-mailul trimis. Te simti bine cand cineva iti apreciaza si incurajeaza munca de zi cu zi. Suntem fericiti ca povestea noastra a ajuns acolo unde trebuie si ca ne aflam si noi printre fericitii castigatori. Castigator CarteTeca, editia 2021

Ne-ati surprins, onorat si mult incantat cu vestea cea buna. Ca profesor de Limba si literatura romana, ma simt incurajata sa continui atat de provocatorul demers al promovarii lecturii la clasa, cu atat mai mult cu cat acum avem si cartile, ca suport, ca recompensa, ca fond de carte pentru imprumut Castigator CarteTeca, editia 2021

Despre LIBRIS

Afacere 100% romaneasca, Libris a intrat pe piata de carte in 1991, cu libraria St. O. Iosif din Brasov. In 2009, apare Libris.ro care, in 12 ani de existenta in online, a devenit nume de referinta pe segmentul de librarii, livrand comenzi catre 1,6 milioane de clienti din intreaga lume.

In toti acesti ani, Libris si-a asumat activ un rol de sustinator al lecturii si a derulat campanii numeroase in acest sens. Din 2019, Libris a demarat proiectul CarteTeca, prin care isi propune ca in 5 ani sa ajunga in peste 350 de unitati de invatamant, cu donatii de volume actuale, care sa-i atraga pe copii si adolescenti catre lectura.



Despre Salvati Copiii Romania

De 32 de ani, Salvati Copiii Romania construieste programe sociale, politici publice si practici solide in beneficiul copilului din Romania. Expertiza si complexitatea proiectelor la nivel national fac din organizatie o institutie sociala esentiala, al carei rol este medierea intre societate si autoritatea publica, in beneficiul copilului. In cele peste trei decenii de activitate, Salvati Copiii a intervenit activ in societate, identificand solutii concrete pentru protejarea si sprijinirea copiilor vulnerabili, si a militat, in acelasi timp, pentru o colaborare viabila cu autoritatile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvati Copiii si-a asumat rolul de supraveghere vigilenta a autoritatilor publice, in asa fel incat acestea sa implementeze politici publice de durata care sa corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodata, organizatia a reusit sa creeze retele active de solidaritate, prin incurajarea responsabilitatii sociale a companiilor si a societatii, in sens larg. In calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului si care cuprinde 30 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari, VIZIUNEA noastra este o lume care respecta, pentru fiecare copil, dreptul sau la supravietuire, educatie, protectie si participare, asumandu-ne MISIUNEA de a obtine progrese importante privind modul in care copiii sunt tratati si producerea schimbarilor imediate si de durata in viata acestora. Peste 2.920.000 de copii au fost implicati in programele si campaniile Organizatiei Salvati Copiii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *