Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba: Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări cultural-artistice

Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, instituții de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează, sâmbătă, 15 ianuarie 2022, o serie de evenimente cultural-artistice pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale. Manifestările cuprind expoziții de artă și de fotografie, lansări de carte, spectacole de teatru și recitaluri.

Galeria de artă a Centrului de Cultură „Augustin Bena” (str. Mihai Viteazul nr. 2, Alba Iulia) găzduiește, în perioada 15 – 30 ianuarie 2022, două expoziții, respectiv expoziția de grafică „UNIVERS EMINESCIAN” și expoziția de pictură „JOCUL CULORILOR”. În cadrul celor două expoziții își prezintă lucrările cursanții clasei de arte plastice (grafică și pictură) din cadrul Școlii de Arte și Meșteșuguri a CCAB, coordonați de Ioana Raica.

Tot în perioada 15 – 30 ianuarie 2022, spațiul expozițional urban al Centrului de Cultură „Augustin Bena” va găzdui expoziția de artă fotografică „PRIN OCHII CĂRȚII”, în cadrul căreia expun lucrări cursanții clasei de artă fotografică din cadrul centrului (coordonator Vasile Sârb​).

La ora 11:00, la Sala Unirii din Alba Iulia, este programată lansarea de carte „Familia Chețianu în slujba bisericii și națiunii române”, volum semnat de istoricul Răzvan Mihai Neagu.

La ora 12:00, la Sala 67 a Teatrului de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia, este programat spectacolul „CRĂIASA ZĂPEZII”, după Hans Christian Andersen. ​Adaptarea și regia sunt semnate de Oana Leahu, scenografia de Hristina Nedeva – Mladenovic, iar muzica de Cari Tibor. Teatrul de Păpuși „Prichindel” găzduiește de la ora 18:00 și un ​RECITAL DE LIED, susținut de soprana ​Lorena Puican și pianistul ​Péter Kolcsár. ​În program sunt incluse lucrări din creația universală de lied a compozitorilor: Tiberiu Brediceanu, Felicea Donceanu, Eduard Caudella, Marțian Negrea, Frédéric Chopin, Franz Schubert, Sergei Rachmaninoff, Gabriel Fauré, Francis Poulenc, Richard Strauss. Ambele spectacole se desfășoară cu public, dar cu respectarea măsurilor organizatorice și sanitare.

Ziua Culturii Naționale se va încheia cu spectacolul  „RECITAL CAMERAL LA PALAT”, care va începe la ora 19:30 și va fi transmis online de la Centrul Cultural „Castel Sâncrai”. Recitalul va fi susținut de ​Orchestra de Cameră a Județului Alba, alături de soliștii ​Alexandru Pal la nai și ​Dan Liviu Cernat la vioară. ​În program sunt incluse lucrări din creația compozitorilor: Ciprian Porumbescu, George Enescu, Béla Bartók și Alexandru Pal.

Activitățile dedicate Zilei Culturii Naționale sunt organizate cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului de desfășurare și cu purtarea măștii de protecție. De asemenea, participarea este permisă doar pentru persoanele care îndeplinesc una dintre următoarele condiții: sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS- COV-2, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-COV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau prezintă rezultatul negativ al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-COV-2, nu mai vechi de 48 de ore.

***

Ziua Culturii Naționale este marcată, în fiecare an, la data de 15 ianuarie, ziua de nașterea a marelui poet național Mihai Eminescu. Ziua este sărbătoare națională din anul 2010, când a fost adoptat un proiect de lege. Inițiatori motivau această decizie prin faptul că „Ziua Culturii Naționale va fi o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes național”. Ziua Culturii Naționale este marcată în multe alte țări europene prin evenimente culturale care omagiază oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. De menționat că și în Republica Moldova, autoritățile au hotărât ca ziua de naștere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naționale.

Mihai Eminescu a fost poet, prozator, dramaturg și jurnalist, fiind considerat cel mai important poet din literatura română. Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani și a murit 15 iunie 1889, la doar 39 de ani, la București.

ZIUA CULTURII NAȚIONALE – PROGRAM

  • Galeria de artă a Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” (str. Mihai Viteazul nr. 2, Alba Iulia)

​Expoziția de grafică ,,UNIVERS EMINESCIAN”

​Expoziția de pictură ,,JOCUL CULORILOR”

​- expun cursanții clasei de arte plastice (grafică și pictură) din cadrul CCAB, coordonator Ioana Raica

​- expoziție permanentă în perioada: 15 – 30 ianuarie 2022

  • Spațiul expozițional urban al Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” (str. Mihai Viteazul nr. 2, Alba Iulia)

​Expoziția de artă fotografică PRIN OCHII CĂRȚII

​- expun cursanții clasei de artă fotografică din cadrul CCAB, coordonator Vasile Sârb​

​- expoziție permanentă în perioada: 15 – 30 ianuarie 2022​

  • ora 11:00 – Sala Unirii din Alba Iulia

Lansare de carte: ,,Familia Chețianu în slujba bisericii și națiunii române” semnată de istoricul Răzvan Mihai Neagu

  • ora 12:00 –  Sala 67 a Teatrului de Păpuși ,,Prichindel” Alba Iulia

​Spectacolul ,,CRĂIASA ZĂPEZII”, după Hans Christian Andersen

​Adaptarea și regia: Oana Leahu

​Scenografia: Hristina Nedeva – Mladenovic

​Muzica: Cari Tibor

​- SPECTACOL CU PUBLIC, cu respectarea măsurilor organizatorice și sanitare

  • ora 18:00 –  Sala 67 a Teatrului de Păpuși ,,Prichindel” Alba Iulia

​RECITAL DE LIED

​Lorena Puican – soprană

​Péter Kolcsár – pian

​În program lucrări din creația universală de lied a compozitorilor: Tiberiu Brediceanu, Felicea Donceanu, Eduard Caudella, Marțian Negrea, Frédéric Chopin, Franz Schubert, Sergei Rachmaninoff, Gabriel Fauré, Francis Poulenc, Richard Strauss.

​- RECITAL CU PUBLIC, cu respectarea măsurilor organizatorice și sanitare

  • ora 19:30 – transmisiune online de la Centrul Cultural ,,Castel Sâncrai”

​RECITAL CAMERAL LA PALAT

​Orchestra de cameră a Județului Alba

​Soliști:

​Alexandru Pal – nai

​Dan Liviu Cernat – vioară

​În program lucrări din creația compozitorilor: Ciprian Porumbescu, George Enescu, Béla Bartók și Alexandru Pal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *