Lipsa de interes produce victimime. Şoselele României, şoselele morţii

Comunicat de presă – „Șoselele morții” 

Dacă pedeapsa capitală a fost interzisă, de ani buni, în toate țările civilizate ale lumii, în Capitala României, autoritatea care administrează rețeaua rutieră, respectiv Administrația Străzilor, s-a transformat într-un „tribunal” care își permite să „condamne la moarte”, pe bandă rulantă, fără ca cineva să ia atitudine.

În data de 12 decembrie a acestui an s-a produs un nou accident rutier soldat cu consecințe deosebit de grave, în zona podului Ciurel de la Șoseaua Virtuții, prin plonjarea unui vehicul în râul Dâmbovița.

Desigur că pot fi dezvoltate o mulțime de ipoteze cu privire împrejurările producerii evenimentului, legate de viteza de deplasare a vehiculului, de posibila neatenție a conducătorului auto, de pierderea aderenței mașinii pe fondul carosabilului umed, pierderea aderenței mașinii pe fondul unor probleme privind rugozitatea covorului asfaltic, etc.

Fără a intra în astfel de abordări, un lucru este cert și anume acela că la extremitatea părții carosabile, conform legislației în vigoare, administratorul drumului avea obligația de a instala parapete cu un grad foarte ridicat de protecție. Pentru o mai bună înțelegere, arătăm că astfel de parapete se testează prin utilizarea unor vehicule de 38.000 kg.

Autoturismul care a căzut de pe podul Ciurel, în data de 12 decembrie, nu avea mai mult de 1.200 kg.

Deplasându-ne la fața locului, am constatat că în zona producerii accidentului exista o balustradă ce ar fi trebuit să asigure protecția pietonilor împotriva căderii de pe pod, balustradă care nu îndeplinea nicio funcție de protecție, ci reprezenta un factor crescut de risc pentru toți cei care se deplasau în zonă. Totodată exista un element metalic fixat la marginea părții carosabile, în locul unde ar fi trebuit să fie instalate perapetele, element metalic ce nu avea nici măcar un rol decorativ, căci de protecție nu putem vorbi, întrucât era ruginit și, pe alocuri, rupt.

Aceste „condiții de siguranță” sunt prezente de ani buni în acea zonă, deși, în decursul timpului, s-au produs mai multe accidente în împrejurări similare, fără a exista nicio reacție a autorităților în sensul corectării gravelor neconformități privind siguranța rutieră.

Pasivitatea autorităților, tradusă prin ignorarea legii și disprețul față de toți participanții la trafic, menține un nivel crescut de risc rutier care, în opinia noastră, stă la baza unui procent important din accidentele rutiere.

Avem obligația comunitară de a reduce, cu 50 %, numărul accidentelor mortale și cu vătămări grave, până în anul 2030. Dacă nu vom ajunge să sancționăm așa cum se cuvine aceste grave abateri de la lege, pentru a putea proceda la corectarea lor, nu avem nicio șansă să ne apropiem de ținta fixată de Comisia Europeană.

Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație – AVAC

prin Președinte,

Cătălin CODESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *