Expoziție – eveniment. ISTORIA PRIN MONEDĂ, COLECȚIA NUMISMATICĂ ALEXANDRU BORZA

Joi, 16 decembrie 2021, ora 14.00, la Sala Unirii, în spațiul expozițional Alba Iulia (la subsol), va fi vernisată expoziția ISTORIA PRIN MONEDĂ. COLECȚIA NUMISMATICĂ ALEXANDRU BORZA.

Cu această ocazie va fi prezentată colecția numismatică pe care Alexandru Borza a alcătuit-o de-a lungul impresionantei sale vieți. Din ansamblul monedelor aflate în această valoroasă colecție, sunt expuse monedele Antichității clasice și târzii, și anume cele grecești, dacice, romane republicane, romane imperiale și bizantine.

Expoziția popularizează în premieră fascinanta colecție numismatică, oferind-o nu numai mediului academic ci și publicului larg care poate afla cu această ocazie despre aventura vieții lui Alexandru Borza, despre tipurile de monede pe care le-a adunat cu pasiune și rigurozitate, despre semnificația istorică a acestora, totul în contextul unei captivante povești despre colecții și colecționari de-a lungul timpului. Evenimentul este un omagiu adus personalității lui Alexandru Borza și încununează activitatea de valorificare prin publicare a colecției sale, inedită până în prezent.

Tot cu această ocazie, va fi lansat volumul Colecția numismatică Alexandru Borza. Monedele antice și bizantine (Editura Mega, Cluj-Napoca, 2021),publicat de dr. Ovidiu Maxim Oargă, arheolog și numismat în cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. Cartea, care va prezentată de lect. dr. Cristian Găzdac (Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca),  reprezintă primul demers de alcătuire a unui catalog coerent și bine structurat al monedelor, de interpretare a materialului numismatic determinat și de trasare a unor concluzii referitoare la modul în care colecția „Alexandru Borza” poate aduce date noi în context arheologic și istoric.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *