cultura

Centrul de Cultură „Augustin Bena” din Alba a lansat primul centru de colectare a produselor tradiționale românești

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba a lansat primul centru județean de colectare a produselor tradiționale meșteșugărești din România. Produsele realizate de meșteri populari vor trebui să treacă printr-un sistem de certificare, care să stabilească dacă respectă, din punct de vedere al calității și al tehnicii folosite, regulile meșteșugurilor tradiționale autentice.

Sistemul de certificare are ca scop recunoașterea statutului de meșteșugar și produs/serviciu cultural tradițional și stabilește drepturile/ îndatoririle meșteșugarilor tradiționali. De asemenea, această inițiativă își propune organizarea și funcționarea structurilor din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” privind activitatea meșteșugarilor tradiționali din județul Alba, în scopul conservării, protejării, transmiterii, promovării și punerii în valoare a meșteșugurilor și a culturii tradiționale, a dezvoltării și operaționalizării de mecanisme de intervenție pentru stimularea consumului de produse meșteșugărești autentice și descurajarea practicilor concurențiale neloiale.

„Sistemul de certificare a produselor și serviciilor culturale tradiționale” și „Centrul județean de colectare a produselor tradiționale meșteșugărești” vor fi implementate începând din acest an și au ca țintă sprijinirea activității meșteșugarilor tradiționali din județul Alba.

Centrul județean de colectare a produselor tradiționale meșteșugărești își va desfășura activitatea la sediul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” din Județul Alba, însă instituția nu va desfășura activități economice pentru sau pe seama meșteșugarului tradițional. Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” va dezvolta mecanisme de intervenție pentru stimularea consumului de produse meșteșugărești autentice, prin intermediere și promovare profesională. Astfel, persoanele fizice sau juridice din țară sau din străinătate pot comercializa produse tradiționale meșteșugărești certificate onorific de către Centrul de Cultură ,,Augustin Bena”, din Centrul județean de colectare a produselor tradiționale meșteșugărești, numai cu acordul scris al meșteșugarului tradițional respectiv.

„Sistemul de certificare a produselor și serviciilor culturale tradiționale” și „Centrul județean de colectare a produselor tradiționale meșteșugărești” au fost lansate în cadrul Festivalului Cultural „Augustin Bena”, care se desfășoară în aceste zile la Alba Iulia. Evenimentul cuprinde, în cele trei zile, 15 acțiuni culturale precum recitaluri, concerte, expoziții de artă, conferințe, dar și Gala Tezaurelor Umane Vii din Județul Alba.

Festivalul Cultural „Augustin Bena” a debutat vineri, 12 noiembrie, cu conferința „Fake news și mass media” susținută de generalul Silviu Predoiu. Programul a continuat apoi cu o altă conferință cu tema ,,Efemerul și absolutul – reflecții asupra unui cântec din Pătrângeni”, susținută de prof. univ. dr. Ioan Haplea și de prezentarea unor transcrieri muzicale și a arhivei audio ,,Activitatea interpretativă a violonistului Alexandru Țitruș”. Ziua de vineri s-a încheiat cu un Concert de muzică jazz LAURA ORIAN TRIO (Laura Orian, Dima Belinski și Tibi Menyhart) la Sala Teatrului de Păpuși ,,Prichindel” din Alba Iulia.

Toate evenimentele din cele trei zile ale Festivalului Cultural „Augustin Bena” vor fi transmise și live pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. La evenimentele desfășurate cu public, participarea va fi permisă până la 30% din capacitatea maximă a spațiului de desfășurare și cu purtarea măștii de protecție. De asemenea, este permis accesul doar persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru cele care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau celor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Festivalul Cultural „Augustin Bena” este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Teatrul de Păpuși Prichindel și Museikon.

Programul Festivalului Cultural „Augustin Bena”

13 noiembrie 2021

ora 10:00 – Conferința ,,Personalități ale etnologiei românești din județul Alba: Gheorghe Pavelescu 1915 – 2008. Introducere despre Valeriu Butură și Ovidiu Bîrlea” susținută de prof. univ. dr. ILIE MOISE

     Muzeul Principia din Cetatea Alba Carolina și transmisiune live

ora 12:00 – Piesa de teatru de păpuși ,,Cine va păzi clopoțeii?”, regia artistică Teodora Popa

                    Sala Teatrului de păpuși ,,Prichindel” din Alba Iulia și transmisiune live

ora 14:00 – Expoziția personală de grafică și pictură ,,Mesagerul” semnată DAN-MIHAI NISTOR

                    Spațiul Expozițional urban al CCAB și postare expoziție online

ora 16:00 – Concert coral ,,Corala Voci Transilvane” a Casei de Cultură a Studenților ,,Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca, dirijor ADRIAN COROJAN

                    Catedrala Încoronării din Alba Iulia și transmisiune live

ora 17:00 – Conferința ,,Costumul popular ca emblemă a identității culturale românești” susținută de cercetător etnolog DOINA IȘFĂNONI – transmisiune online în premieră

ora 18:00 – Concert cameral Cvartetul de coarde ,,Augustin Bena” al Județului Alba

                    Muzeul icoanei ,,Museikon” din Alba Iulia și transmisiune live

14 noiembrie 2021

ora 16:00 – Expoziția personală de pictură semnată ANDREEA TIBU

                     Spațiile expoziționale ,,Alba Iulia” ale Sălii Unirii și transmisiune live

ora 17:00 – Recital susținut de Fanfara ,,Augustin Bena” a Județului Alba, dirijor Coriolan HONCAȘ

                    transmisiune online in premieră de la Monumentul Unirii din Alba Iulia

ora 18:00 – Gala Tezaurelor Umane Vii din Județul Alba

                     Mansarda de Nord a Sălii Unirii și transmisiune live

ora 19:00 – Interviu cu Academician SABINA ISPAS – ,,Despre cercetarea, teoretizarea și conservarea culturii tradiționale românești” – transmisiune în premieră de la Institutul de Etnografie și Folclor ,,Constantin Brăiloiu” București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *