Astăzi începe „Centenarul Încoronării”, un an plin de manifestări dedicate încoronării din 1922

La Alba Iulia vor avea loc vineri, 15 octombrie 2021, manifestări cultural-artistice care vor marca debutul Anului Centenarului Încoronării. Anul 2022 va fi astfel anul în care se va sărbători împlinirea a 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, eveniment care a avut loc la Alba Iulia.

Manifestările de la Alba Iulia vor debuta în Piața Cetății cu o expoziția de fotografie „Majestatea Sa Regele Mihai I și Încoronarea de la 15 octombrie 1922”, urmată apoi de un moment de restituire istorică, respectiv prezentarea „Proclamației Încoronării Regelui Ferdinand” și interpretarea Imnului Regal de către Fanfara Județului Alba, moment care se va desfășura pe esplanada de vest a Sălii Unirii.

La ora 12:00 va avea loc slujba Te Deum în Catedrala Încoronării din Alba Iulia, iar apoi, în Sala Unirii, va avea un nou moment intitulat sugestiv ,,restituiri”, respectiv prezentarea exponatului lunii de către Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și a lucrării muzicale „Marșului Încoronării”, piesă care a fost scrisă inițial pentru interpretare vocală și de aproape 100 de ani nu a mai fost interpretată în public. Orchestrația prezentată în cadrul evenimentului, de la Sala Unirii, poartă semnătura artistului Alexandru Pal, este scrisă pentru nai și orchestră de cameră și va fi în primă audiție. Concert cameral extraordinar susținut de Orchestra de Cameră a Județului Alba va continua cu interpretarea unor lucrări celebre scrise de Andrei Mureșanu, Eduard Hubsch și Ciprian Porumbescu.

Manifestările vor fi urmate de prezentarea oficială a bustului Regelui Mihai I, amplasat în zona Sălii Unirii din Alba Iulia, lansarea cărții „Regina cea rea”, după povestea Reginei Maria a României, însoțită de o expoziție cu ilustrații din carte, iar la ora 16:00 va avea loc masa rotundă ,,Încoronarea de la Alba Iulia – 15 octombrie 1922”, momente care vor avea loc în Sala Unirii, vor fi transmise live pe paginile de socializare ale instituțiilor organizatoare și pe un ecran led amplasat pe aleea muzeului.

Manifestările dedicate deschiderii Anului Centenarului Încoronării sunt organizate de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia și sub patronajul Casei Regale a României.

Anul Centenarului Încoronării va marca împlinirea a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, eveniment care a avut loc în 15 octombrie 1922 în catedrala din Alba Iulia. Lăcașul de cult a fost construit special pentru acest eveniment cu importanță deosebită în istoria României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *