Andrada Oltean, revelaţia albaiuliană a Galei Tânărului Actor HOP

Un interviu cu Andrada Oltean

Am fost foarte mândri atunci când pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia, la cea de-a 24-a ediție a Galei Tânărului Actor HOP, a urcat și o tânără actriță din Alba Iulia, care ne-a surprins plăcut cu talentul și expresivitatea ei. Iar când numele ei a răsunat, de trei ori, pentru a i se înmâna Premiul publicului pentru cea mai bună actriță, Premiul publicului pentru cea mai bună trupă de actori, din care făcea și ea parte, și Premiul pentru prestanță, rostire scenică și expresie corporală, acordat de actrița Dorina Lazăr, mândria noastră a fost fără margini. Fapt ce ne-a determinat să aflăm mai multe despre Andrada Oltean.

Cristina Smadea: Cine este Andrada Oltean și cum a ajuns să aleagă lumea aceasta, a teatrului?

Andrada Oltean: Andrada a intrat dintr-o lume în alta. Până să aleg teatrul, am fost înotătoare de performanță 6 ani. Într-una din zile, după antrenamente, mi-am aranjat echipamentul și i-am spus mamei brusc: eu vreau să fac actorie. Nu îmi imaginam ce înseamnă asta. Am început căutările și m-am îndrăgostit de teatru din ce în ce mai tare.

Cristina Smadea: Ce ai gândit, dorit când te-ai decis să participi la Gala HOP? A contat faptul că implica și mișcare? A contat personalitatea celui care a dat direcția artistică, respectiv Gigi Căciuleanu?

Andrada Oltean: Când am decis să particip la Gala Hop îmi doream să am parte de întâlniri minunate, de schimburi de idei, de diferite moduri de muncă, abordare, ceea ce s-a și întâmplat. Eu consider că orice student trebuie să participe măcar o dată la Gala Hop. Indiferent de concept, sunt convinsă că această experiență merită cu vârf și îndesat. Încă din anul 1 de facultate mi-am dorit să lucrez cu Gigi Căciuleanu, fapt care s-a împlinit 4 ani mai târziu. Mă bucur enorm de această experiență și de faptul că am putut învăța atâtea de la acest om.

Cristina Smadea: Cât de importantă a fost participarea ta la această gală?

Andrada Oltean: Această Gală mi-a dat și mai multă energie, mai mult curaj, mai multă încredere atât în mine, cât și în colegii mei. Participarea la Gala Hop înseamnă extrem de mult pentru fiecare actor la început de drum. Mă bucur că am avut ocazia de a participa și de a dărui ceea ce am creat.

Cristina Smadea: De la ce ai pornit în alegerea momentului tău individual pentru gală?

Andrada Oltean: La individual am prezentat un monolog al Ancăi din ,,Năpasta”, un personaj foarte drag mie. A fost o provocare și de aceea cred că mi-a plăcut și mai mult. Transpunerea frământărilor și durerilor Ancăi în mișcare m-au ajutat să găsesc un traseu emoțional diferit al personajului. M-am jucat cu fiecare cuvânt, cu fiecare mișcare, împreună, separat, până am găsit propria „formulă” a personajului.

Cristina Smadea: Ce au însemnat pentru tine cele trei premii câștigate în Gala Hop, respectiv Premiul pentru prestanță și rostire scenică și Premiul publicului pentru cea mai bună actriță și pentru cel mai bun grup de actori?

Andrada Oltean: Am câștigat premiul publicului pentru cea mai bună trupă de actori, m-am bucurat alături de colegii mei, luăm diploma ne așezăm, la câteva secunde după, îmi aud numele strigat pentru premiul publicului pentru cea mai bună actriță. Merg înapoi la locul meu. Urcă pe scenă actrița Daniela Nane pentru a înmâna premiul oferit de doamna Dorina Lazăr pentru prestanță și rostire scenică și expresie corporală. Eram vrăjită de cuvintele actriței Daniela Nane, încât nu am observat momentul în care a deschis plicul și hop mi-am auzit numele pentru a treia oară. Nu știam cum să reacționez, am pornit spre a-mi ridica diploma, cumva încă nefiind conștientă de cele întâmplate. Nu pot descrie în cuvinte bucuria acestor premii, acolo e munca mea, a colegilor mei, efortul, dragostea, pasiunea, dorința, tot este acolo.

Cristina Smadea: Presupun că există un model al actriței Andrada Oltean, cel puțin. Care ar fi acela/aceea… ?

Andrada Oltean: Prima iubire…Hahaha! Uma Thurman.

Cristina Smadea: Aspiri la un rol anume?

Andrada Oltean: Stau în fața acestei întrebări și nu mă pot decide. Acum nu știu, la această vârstă, dar știu că atunci când o să capăt experiență, atât în viața personală, cât și în cea profesională, îmi doresc să joc Lady Macbeth.

Cristina Smadea: Ai un regizor cu care ți-ai dori să lucrezi? 

Andrada Oltean: Tare aș vrea într-unul din filmele lui Tarantino.  Îmi doresc să am parte de cât mai multe experiențe, din care sunt convinsă că am ce învăța.

Cristina Smadea: Ce face în acest moment și ce proiecte de viitor are actrița Andrada Oltean?

Andrada Oltean: În acest moment suntem în pregătiri și repetiții pentru Datfest (festival studențesc), unde o să jucăm ,,Puzzle”, regia Ianoș Petrașcu, și ,,Jocul de-a vacanța”, regia Florin Coșuleț. În viitor …hmmm… îmi doresc să cresc la fel de frumos ca și până acum, să nu „ratez trenul niciodată” și să fac cu la fel de multă plăcere ceea ce fac. Și desigur, la cât mai multe premiere și la cât mai multă bucurie.

            Îi mulțumim Andradei Oltean pentru că a acceptat dialogul cu noi și ne-a permis să o descoperim, atât pe scenă, cât și dincolo de ea. Mult succes, Andrada!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *