Dublă expoziție a Filialei Alba Iulia a UAPR

Legătura strânsă, de prietenie și apreciere reciprocă, care există între Cristian Sergiu Ianza, fondatorul Fundației Ianza-Art Inter-Cultural din Petroșani, și Filiala Alba Iulia a Uniunii Artiștilor Plastici din România este bine cunoscută și fără de tăgadă. Una din dovezile acestei legături este dubla expoziție, inițiată și organizată de Fundația Ianza-Art Inter-Cultural, în Germania și România, respectiv la galeria personală a lui Cristian Sergiu Ianza din Marktrodach, Germania, și la galeria fundației din Petroșani, castelul Ianza, cum le este cunoscută clădirea celor din Valea Jiului.

Prima expoziție a avut loc în Germania, cu vernisarea acesteia pe 31 iulie 2021, în prezența unor oameni importanți ai zonei, respectiv domnul Heinz Hausmann, deputat în Bavaria, și șefa culturii pe județul Kronach, doamna Gisela Lang, dar și în prezența prietenilor și iubitorilor de artă.

Expoziția din Petroșani, vernisată pe 9 septembrie2021 , salutată de cei prezenți, a fost un act artistic apreciat și parcă atât de așteptat, după o perioadă austeră din punct de vedere cultural în zonă.

Prin diversitate, formă și culoare, lucrările artiștilor din Filiala Alba Iulia s-au prezentat, ca entitate, dar și ca individualitate artistică, recognoscibilă și valoroasă:  

Crinela Antonescu

Livia Bar

Bianca Bogdan

Ioan Bogdan

Daniel Bordeu

Daniela Burnete

Cătălin Cioancă

Dan Crecan

Antonela Giurgiu

Mircea Iepure

Ana Jilinschi

Ștefan Lipot

Eugen Măcinic

Floare Muntean

Dana Ortelecan

Ana Pantea

Angela Petruța

Cristina Pop

Alexandru Rădulescu

Adelina Sasu

Aurel Sârbu

Diana Țuculescu

Gheorghe Urdea

Acest demers cultural este unul firesc în contextul în care, Cristian Sergiu Ianza a inițiat și propus administrației locale, cu trei ani în urmă, înfrățirea orașelor Alba Iulia și Kronach, un oraș bavarez cu multe similitudini arhitecturale cu cele ale cetății din Alba Iulia.

Arta, cultura în general, a fost și va fi, indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, din toate punctele de vedere, social sau politic, o punte viabilă între oameni și societate, de oriunde ar fi.

Cristina Smadea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *