„Cana de vecinătate” din Gârbova s-a întors acasă după mai bine de un secol

Patrimoniul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a îmbogățit cu o „cană de vecinătate”, datând din anul 1872, donată de familia Hesshaimer, din Bad Heilbrunn, Germania

Recent, patrimoniul muzeului nostru s-a îmbogățit cu o cană de vin confecționată la Sebeș, în 1872, de meșterul olar Samuel Roth, pentru o vecinătate din Gârbova (Urwegen), jud. Alba. Piesa, de o valoare excepțională, are o poveste neobișnuită, ajungând, prin împrejurări necunoscute, în Bad Heilbrunn, Germania, în posesia colecționarului A. Hesshaimer. Acesta și-a exprimat dorința ca, după moartea sa, cana să fie donată Muzeului Transilvănean din Gundelsheim, condus, la acea dată, de dr. Volker Wollmann, care însă i-a sugerat că ar fi mai potrivit ca vasul să ajungă la muzeul din Sebeș, localitate în care a fost confecționat. Astfel, după decesul colecționarului, în luna octombrie 2020, văduva sa, Daga Hesshaimer, i-a încredințat cana lui Volker Wollmann pentru a o aduce în țară și pentru a încheia formalitățile de donare a acesteia către Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș.

 Piesa, datorită destinației sale, este un unicat, fiind realizată la comanda celor doi lideri („tați” sau staroști) ai vecinătății, Michael Retscher (bătrân) și Thomas Schell (tânăr). Vecinătatea reprezintă o formă de organizare specifică lumii săsești, în care locuitorii unei străzi conviețuiau în baza unor reguli menite să le ușureze viața. Se ajutau reciproc la munca câmpului, lucrau împreună în cadrul unor activități civice și se întrajutorau, la nevoie, la diferite momente festive, fericite sau triste,  precum botezul unui copil, o nuntă sau o înmormântare. Vasul primit ca donație era folosit drept cană pentru păstratul vinului la astfel de evenimente, făcând parte, alături de alte căni similare, de ladă și de însemne, din patrimoniul vecinătății. 

Este un vas de dimensiuni relativ mari, cu înălțimea de 34,5 cm și diametrul maxim de 30 cm, fiind confecționat din lut și acoperit la exterior cu un strat de smalț de culoare verde. Poartă un bogat decor în relief alcătuit din brâuri alveolate și mici medalioane aplicate în zonele guri, gâtului și burții, precum și pe toartă. Decorul este completat de două inscripții, în limba germană, care ne oferă informații referitoare la comanditari și beneficiar, precum și la producător.

Cana de vecinătate confecționată de meșterul olar Samuel Roth din Sebeș, la 1872, se alătură vaselor similare existente în Colecția de Istorie a muzeului, completând-o în chip fericit, iar după restaurare, va fi inclusă în expoziția permanentă, în sala în care este ilustrată activitatea breslelor și a vecinătăților orașului în epocile medievală și modernă.

Aducem mulțumiri, și pe această cale, familiei Hesshaimer pentru donarea unei piese atât de valoroase, precum și dr. Volker Wollmann, care a făcut tot posibilul ca aceasta să ajungă la muzeul din Sebeș. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *