TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS 2021 – „ODĂ BUCURIEI” CONTINUĂ. ÎN 3 AUGUST, ALEXANDRU TOMESCU VA CONCERTA LA SEBEȘ

Cu multă bucurie, anunțăm publicului iubitor de muzică clasică un nou eveniment de înaltă clasă, la Sebeș. Ediția a XIV-a a Turneului Internațional Stradivarius prezintă Simfonia a9a – „ODĂ BUCURIEI”, compusă de Ludwig van Beethoven, într-o transcripție pentru vioară și pian de Hans Sitt. Evenimentele se vor derula în perioada 25 iulie – 11 august și însumează o serie de 13 concerte în catedrale și spații inovative din România. Violonistul Alexandru Tomescu alături de Vioara Stradivarius Elder-Voicu și pianistul spaniol Josu de Solaun vor concerta la Sebeș, la Biserica Evanghelică, marți, 3 august 2021, începând cu ora 19.30.  

Acum 14 ani, Turneul Stradivarius a pornit de la o idee și trebuia să se întâmple măcar o singură dată: Vioara Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur, trebuia să ajungă la cât mai mulți spectatori, adevărații proprietari ai instrumentului, declara violonistul Alexandru Tomescu. Astăzi, acest proiect este un adevărat experiment cultural, care continuă, an de an și spune poveștile muzicii clasice, adevărate, pentru că avem încredere în puterea lor de a sprijini comunitatea să înțeleagă, să empatizeze, să descopere muzica și să participe. Credem că Turneul Stradivarius a strâns astăzi o colecție a celor mai frumoase și inspirate muzici ale secolelor, o serie de povești pe care le găsești rar și pe care le iubești toată viața.

Violonistul Alexandru Tomescu declară: “Cu înfrigurare, în ciuda temperaturilor toride de afară și cu un entuziasm trepidant, aștept cu maximă nerăbdare plecarea în Turneul Internațional Stradivarius 2021- “ODĂ BUCURIEI”. Este un proiect muzical provocator, în care doi muzicieni își asumă întreaga încărcătură emoțională și muzicală a Simfoniei a9a de L.v.Beethoven. Transcripția încredințează viorii și pianului vocile celor peste 100 de muzicieni prezenți, în mod normal, pe scenă la un asemenea program: orchestra simfonică, corul, cei patru soliști, dirijorul…Mesajul pe care ni-l transmite celebra odă este clar și dezarmant de simplu: cea mai mare bucurie este să poți fi prietenul cuiva. După mai bine de un an de distanțare socială, muzica lui Beethoven ne îndeamnă să regăsim latura noastră generoasă și celestă. Până în momentul de față, nu există tipărită o variantă completă în limba română a Odei Bucuriei a lui Schiller. Vă mulțumim că iubiți muzica și vă așteptăm la concerte cu tot dragul, pentru a sărbători bucuria și prietenia.”

“Muzica este cea care aduce bucurie și îi aduce împreună pe oameni. Sunt extrem de emoționat și am un sentiment de bucurie imensă că, împreună cu bunul meu prieten și partener, Alexandru Tomescu, vom porni în acest an în Turneul Stradivarius.  Acest proiect, cu concerte în toată România, este, pentru mine, o călătorie culturală și muzicală pe care mi-am dorit-o de mult timp, pentru că este țara pe care o iubesc la fel de mult ca pe Spania-țara mea de origine și emoția întâlnirii live cu publicul este extrem de puternică. Cred că în aceste momente, nimic nu poate fi mai potrivit ca această propunere muzicală- Simfonia a 9a – “ODĂ BUCURIEI” de Ludwig van Beethoven, într-o transcripție pentru vioară și pian după Hans Sitt, pentru că Bucuria și Prietenia sunt cele mai puternice emoții ale unui om. Vă așteptăm la concerte pentru că doar împreună aducem Bucurie și celebrăm Prietenia”,  declară pianistul spaniol, Josu De Solaun.

Pericolul cu care se confruntă întreaga lume, în aceste zile, ne-a impus noi reguli sociale. Cu toate acestea, trebuie să încercăm să convertim sentimentele negative în experiențe pozitive, să le folosim în mod creativ, acum și în viitor. Violonistul Alexandru Tomescu a încercat, în toată această perioadă, menţinerea legăturii cu publicul prin intermediul tehnologiei, câteva concerte broadcasted live, întâlnirile cu studenții, când live, când online și, provocarea cea mai mare continuă să fie Turneul Stradivarius și întâlnirea directă și emoționată cu publicul.

Programul “ODĂ Bucuriei” (1785) are durata de 75 minute. Sergiu Celibidache spunea: “Beethoven, fiind surd atunci când a scris simfonia, a avut nevoie de o putere mare de spiritualizare pentru a fi sigur de frumusețea simfoniei lui.“

Simfonia este formată din patru părți:                                                                                          Allegro Ma Non Troppo                                                                                                                 Scherzo                                                                                                                                                Adagio Molto e Cantabile                                                                                                                           Finale – cor interpretând Oda bucuriei

Turneul Internațional Stradivarius 2021 este dedicat și în acest an unei cauze de interes public – se lansează Bursa “ADRIAN TOMESCU” (reputat pianist, tatăl violonistului Alexandru Tomescu) și va fi acordată unui tânăr muzician activ al Fundației Culturale “REMEMBER ENESCU”, în urma deciziei unui juriu.

IMPORTANT: Accesul la concertul de la Sebeș se va face pe bază de invitații și rezervări, în limita locurilor disponibile.  Informații la numărul de telefon: 0372-930929 sau la adresa de e-mail: contact@cclbsebes.ro.


Vă așteptăm, cu drag!

BRD GROUPE SOCIETE GENERAL– SUSȚINĂTOR PRINCIPAL AL Turneului Stradivarius 2021

SPONSORI: ENEL, ANGELLI, POPOVICI NIȚU STOICA & ASOCIAȚII, AQUA CARPATICA, SÂMBUREȘTI, AUCHAN, SECURITAS, F64, SENIA MUSIC, IBIS STYLES București, IBIS TIMIȘOARA, RAMADA SIBIU, 

PARTENERI INSTITUȚIONALI&MEDIA: RADIO ROMÂNIA, AGERPRES, RFI, TVR, OBSERVATORUL CULTURAL, CĂRTUREȘTI, URBAN.RO, VERIDICA.RO, A7TV, ANGELUS TV

PRODUCĂTORI: FUNDAȚIA CULTURALĂ ”REMEMBER ENESCU”, BRANDYOU-UP, KUB VISION

CO-ORGANIZATORI: Muzeul Brukenthal, Primăria și Consiliul Județean Reșița, Biserica Romano-Catolică „ELISABETINI” Timișoara, Biserica Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” Oradea, Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” Bistrița și Sinagoga Bistrița, Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime-Piarista” Cluj, Primăria Municipiului Sebeș, Biserica Luterană și Centrul Cultural „ Lucian Blaga” Sebeș, Biserica Neagră-Brașov, Biserica Romano-Catolică din Ghimeș-Făget/Bacău, Primăria Mihăileni/Botoșani, Arhiepiscopia Romano-Catolică și Catedrala „Sfântul Iosif” București, Rotary Club Târgu-Jiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *