Noi proiecte editoriale realizate de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în parteneriat cu editurile „Ardealul” și „Școala Ardeleană”

Festivalul „Lucian Blaga” este expresia simbolică a prețuirii pe care Sebeșul o dăruiește memoriei lui Lucian Blaga, poetul luminii și filozoful misterelor, născut la Lancrăm, în 9 mai 1985. An după an, impactul și imaginea acestui festival s-au amplificat, fiind onorat de prezența unor personalități ale vieții academice, culturale și științifice românești (în anul 1984, am consemnat participarea lui Constantin Noica; la ultimele ediții, o prezență constantă a fost acad. Alexandru Surdu, pe atunci vicepreședinte al înaltului for și președinte al secției de filosofie, alături de critici literari și iluștri exegeți ai operei blagiene, traducători etc.).

În cadrul evenimentului, sesiunile de comunicări științifice, alături de lansările de carte, reprezintă repere de interes menite să deschidă orizonturi noi în rândul audienței în vederea valorificării, în mod creativ, a gândurilor şi ideilor, pe care organizatorii sunt onorați să le împărtășească, prin intermediul participanților, unui public mai larg. Vom consolida împreună, în conștiința publică, memoria lui Lucian Blaga – poet, prozator, traducător, filosof şi diplomat, personalitate marcantă a culturii române. În acest an, tema festivalului a fost: „Lucian Blaga – cunoaștere, creație, universalitate”.

Cu prilejul celei de-a XLI-a ediții, Festivalul „Lucian Blaga” de la Sebeș s-a bucurat de parteneriatul construit cu două edituri de prestigiu: editura „Ardealul”, din Târgu Mureș, şi editura „Școala Ardeleană”, din Cluj-Napoca, alături de care am avut bucuria de a oferi cărțile din cadrul festivalului: publicațiile periodice – „Caietele Blaga” și „Pașii Profetului”, reproducerea anastatică după „Zamolxe. Mister păgân” (la 100 de ani de la apariția ediției princeps), „Lucian Blaga, dramaturgul” – eseuri semnate de prof. univ. dr. Constantin Cubleșan, „Lucian Blaga, biografie și destin” – autor prof. univ. dr. Eugeniu Nistor, cu traducere în limba italiană de Fabio Melano şi „Lucian Blaga – Poemele luminii. Antologie” – ediție bilingvă româno-italiană, avându-i ca traducători pe Ștefan Damian și Bruno Rombi.

În plus, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a achiziționat un tiraj lărgit al volumelor „Creierul și mintea universului” – autor Dumitru Constantin Dulcan, Editura „Școala Ardeleană”, Cluj-Napoca, 2019, și „Ispititoarea Transilvanie. Multiperspectivitate și adevăr în istoria unei provincii” – autori Ioan Bolovan și Sorina Paula Bolovan, Editura „Școala Ardeleană”, Cluj-Napoca, 2017, în vederea organizării, în programul festivalului, a două conferințe, urmate de lansări de carte.

Câștigătorii concursului național de creație literară și artă plastică „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!”, participanții la festival, bibliotecile școlare și cele partenere Bibliotecii Municipale „Lucian Blaga” Sebeș se vor bucura, de asemenea, de cărțile și publicațiile care vor duce mai departe povestea ediției din anul 2021.

            Festivalul Internațional „Lucian Blaga” (ediția a XLI-a) a fost organizat dePrimăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *