Academia Oamenilor de Știință din România susține campania de vaccinare împotriva COVID-19 și toate eforturile de combatere a pandemiei

COMUNICAT DE PRESĂ

Academia Oamenilor de Știință din România susține cu toată convingerea, atât la nivel științific, cât și la nivel civic, campania națională de vaccinare împotriva COVID-19. Din punct de vedere științific, AOSR își întemeiază poziția pe analizele și concluziile Secției de Științe Medicale din structura sa, care cuprinde personalități ale domeniului, profesori universitari, medici și cercetători, cu prestigiu academic și profesional pe plan național și internațional. Din perspectivă civică, în fața gravității fără precedent a situației generate de noul coronavirus, AOSR înțelege să fie solidară cu instituțiile statului român aflate pe prima linie a combaterii pandemiei și să se implice în mod direct în efortul comun făcut de acestea pentru protejarea sănătății publice prin toate măsurile întreprinse și prin campania de vaccinare. În acest cadru științific, civic și moral, membrii medici ai AOSR, personalități de marcă ale medicinii românești, s-au vaccinat deja sau se vor vaccina în zilele următoare. 

În următorul interval, pe lângă continuarea procesului de vaccinare la nivelul instituției, Academia Oamenilor de Știință din România va organiza, prin Secția de Științe Medicale, o serie de evenimente academice (simposioane, mese rotunde în format online) pe tema pandemiei, a măsurilor științifice și administrative de combatere a acesteia, cu focalizare pe necesitatea vaccinării la scară largă a populației. În contextul manifestărilor, se va acorda o atenție specială vaccinurilor anti-COVID-19 prin abordări multidisciplinare care vor analiza mecanismele de funcționare, efectele, beneficiile și posibilele riscuri ale acestora.

Academia Oamenilor de Știință din România consideră că o astfel de implicare în efortul național de luptă împotriva pandemiei reprezintă o obligație a sa de ordin științific și moral. O atare datorie devine prioritară în fața diversității de opinii manifestate public în raport cu situația pandemică, din care nu lipsesc știri false, teorii conspiraționiste, poziții coronasceptice, atitudini manifeste împotriva vacinării și a măsurilor de protecție, care duc la zădărnicirea luptei împotriva pandemiei. AOSR își fundamentează implicarea directă în acest proces național pe misiunea sa instituțională înscrisă în Statut și în Legea de funcționare, pe o istorie în slujba științei și civilizației românești de aproape un secol, începută cu fondarea Academiei de Științe din România, în 1935, de către un mare medic și ministru al educației, Doctorul Constantin Angelescu.

Biroul de Comunicare și Relații Publice al Academiei Oamenilor de Știință din România

(Contact: comunicare.aosr@gmail.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *