Guvern, Ministere, partide de guvernare: Aduceți sportul în secolul actual! Scrisoare deschisă către societate

Scrisoare deschisă către societate,

GUVERN, Ministerul Sportului, Educației, Sănătății, companii private 

În 2020 lumea s-a oprit pe loc, spitalele au tras marele semnal de alarmă, școlile au trecut în mediul online, evenimentele sportive s-au pus pe hold, marile companii și-au regândit programul de muncă și domeniile de finanțare. Un an în care focusul comun al guvernului și al mediului privat a fost alocarea de fonduri pentru funcționarea sistemul sanitar sau pregătirea unor scheme de ajutor financiar pentru diverse industrii. Un an la finalul căruia ne simțim extenuați, deși nu am realizat nici 10% din cât ne propusesem. 

Parcă simțim că fiecare a fost pe cont propriu, că scapă cine poate. Credem că e momentul să începem să vorbim despre mâine, despre PREVENȚIE și EDUCAȚIE SPORTIVĂ. Cu cine discutăm despre asta? Cine o să gândească o strategie pentru următorii 10-15 ani, axată pe cei doi piloni? Și cine o să fim mâine? Cum construim oamenii care formează societatea? Un lucru este foarte clar: chiar dacă nu o să acționăm, mâine va exista și va aduce alte provocări. Hai să nu ne lăsăm în voia sorții, să formăm oameni puternici și sănătoși.

Am descoperit că foarte multe branduri au inclus sportul în strategia de comunicare online și le felicităm pentru asta. Foarte mulți oameni au început să facă mișcare acasă și îi încurajăm să facă sport în continuare. EVERY MOVE COUNTS. Noi, Sports Festival, am reușit să implementăm proiectul Biletul de Sănătate în Cluj-Napoca, unde în 2 luni s-au făcut un milion de genuflexiuni (50.000 de bilete de autobuz emise). Dar, per total, la nivel național, nu este suficient. Sunt multe inițiative sportive în toată țara, dar lipsite de o direcție comună sau de magia unui țel mai mare.

Contextul este, evident, foarte complex. Strategia de EDUCAȚIE SPORTIVĂ ȘI PREVENȚIE ar trebui să aibă implicații și ramificații în zona instituțională, a familiei, la nivel de comunitate, dar și la nivel personal. Fiecare are un aport importat în ecosistemul care formează o societate mai sănătoasă.

Iată câteva lucruri concrete pe care le putem face:

Guvern, Ministere, partide de guvernare: Aduceți sportul în secolul actual, cu programe bine gândite pentru sportivi și specialiști din sport, programe de infrastructură, de digitalizare, atrageți fonduri structurale strategice pentru sport de performanță și federații sportive.

DAR, țineți cont că sportul nu este doar despre campioni olimpici, cluburi, federații și sportivi legitimați. O societate sănătoasă are programe sportive pentru oamenii obișnuiți. Ce facem pentru a aduce sportul în rândul activităților pe care oamenii le pot face cu ușurință și cu plăcere, pe lângă filme, ieșit cu prietenii, gaming și social media, orice altă activitate care presupune plăcere și nu efort?

În confortul casei tindem să alegem activități care nu presupun efort, în detrimentul sănătății noastre. Sedentarismul va crește și mai mult. Avem nevoie de campanii puternice de educare și motivare. Trebuie să combatem sedentarismul și să facem sportul dezirabil, cool, ceva la care să visezi.

Una din lecțiile evidente a lui 2020, este conștientizarea că starea de sănătate a populației impactează major toate celelalte ramuri ale societății, iar efectele se resimt la nivel economic și în industrii aparent fără nicio legătură cu sportul.

Administrații locale: Câte locuri de joacă sau baze sportive aveți în oraș? Mingea nu se mai poate bate în curtea școlii, între blocuri și mașini parcate. Unde ne trimitem copiii la joacă?

Alocați fonduri pentru dotarea școlilor și sălilor de sport și cereți ajutor public părinților și comunității atunci când aveți nevoie. Oamenii se mobilizează ușor pentru a contribui la construirea unor soluții de viitor.

Companii și branduri: Întoarceți-vă în comunitățile voastre și susțineți cluburi sportive mici, chiar dacă nu sunt suficient de cool dpdv PR. Susțineți copii cu pasiuni sau performanțe. Susțineți cluburile sportive cu oameni pasionați de mișcare – ei sunt cei care, ridicându-și nivelul de trăi, vor deveni un element mobilizator și o portavoce în comunitățile lor. În acest fel faceți o investiție în viitor și prevenție, într-adevăr, dificil de explicat în KPIs.

Cluburi sportive: Educați-vă fanii care vă idolatrizează echipa și sportivii. Dați-le provocări lunare de antrenamente, programe de nutriție, challenge-uri între cei mai buni, premiați cele mai bune evoluții cu meet and greets și merch oficial. Creați un VIP Club unde sunt legitimați doar fanii care fac constant mișcare fizică – ei vor fi și motorul care ulterior va mobiliza întreaga galerie.

Profesori: Fiți sursă de inspirație. Arătați elevilor cât de vast e universul sportiv și că există un sport potrivit pentru fiecare copil. Trebuie să aibă doar curiozitatea să descopere cât mai multe. Haideți să îi ajutăm să le descopere, în prima faza, în joacă. Nu e nevoie să încărcăm părinții cu cheltuieli pentru echipamente variate pentru fiecare sport.

Părinți: Lăsăți copiii să se joace, să alerge, să facă efort. Duceți copiii la ore de sport. Ei trebuie să învețe să cadă și să se ridice, iar lecțiile învățate o să le fie decalog pe viață. Iar în momentul în care un copil prinde drag de un sport și nu mai stă în față televizorului pe canapea, am câștigat un cetățean important în societate. Corpul și creierul lui se vor dezvolta pentru a va face față tuturor provocărilor pe care le întâlnește în viață. Strong mind, strong body.

Să nu uităm… Statisticile arată că România ocupă locul 2 la nivel european la obezitate infantilă. Aveți grijă la alimentația voastră și a copiilor. Părinți, aveți grijă de pasiunile voastre, ele vor deveni pasiunile copiilor voștri.

Soluțiile sunt peste tot și la îndemână. Pentru început, o decizie ușor de implementat la nivelul fiecărei instituții și companii: renunțați la lift. Încurajați oamenii (n.r. fără probleme motorii sau de altă natură) să urce pe scări. La început veți avea angajați și clienți nemulțumiți, dar în câteva luni, 4-5 etaje urcate zilnic o să facă minuni pentru starea lor de sănătate și condiția fizică.

Cine face stategia pe următorii 10-15 ani de EDUCAȚIE și PREVENȚIE? Cu cine discutăm despre omul de mâine?

Haideți să construim împreună un viitor mai sănătos pentru noi și copiii noștri!

EVERY MOVE COUNTS

World Health Organization: “Up to 5 million deaths a year could be averted if the global population was more active. New WHO Guidelines on physical activity and sedentary behaviour, launched last month, emphasize that everyone, of all ages and abilities, can be physically active and that every type of movement counts.

MORE INFOS: HERE

SPORTS FESTIVAL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *