A început sezonul de schi la Şureanu

Comunicat „PAȘI LIBERI”: Domeniul Schiabil Șureanu

– valabil pentru 18-24 decembrie 2020 –

– Pârtii existente: 11 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2; S_3; pârtia-școală), din care funcționale 7 (A_1; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; pârtia-școală)

– Lungime totală a pârtiilor: 12 km

– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun), din care funcționale 2 (teleschi „Curmătura”, telescaun „Aușel”)

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Altitudine minimă: 1.650 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: https://schi-sureanu.ro/#

– Nocturnă: nu

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone (integral), Telekom (parțial), Digi Mobil (parțial), Orange (slab)

Evaluare generală: urmează vreme frumoasă, în weekend, iar starea pârtiilor, la Șureanu, rămâne acceptabilă. Există zăpadă pe pârtii, nu vă îngrijorați în acest sens, însă este loc de mai bine. Ne referim la faptul că stratul este, încă, insuficient, iar suprafața pârtiilor prezintă denivelări de relief, firești pentru această perioadă în care a nins puțin (denivelările, însă, vor dispărea când stratul de zăpadă va crește). Pe scurt, se schiază la Șureanu, sunt deschise 7 pârtii din 11, dar stratul de omăt de acum nu poate fi comparat cu cel din februarie, de pildă. Așteptați-vă să schiați în zăpadă relativ puțină, dar 100% naturală.

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este complet asfaltat. Pot exista porțiuni cu gheață și zăpadă, în zonele de umbră, așadar sporiți atenția și evitați vitezele mari.

Starea drumului forestier lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul a fost deszăpezit și este practicabil în totalitate. Există, totuși, multe gropi între barajul Oașa și domeniul schiabil, gropi care vă pot pune răbdarea la încercare, așadar așteptați-vă la un drum care va dura cel puțin 40 minute. Sunt absolut necesare lanțurile, începând cu barajul Oașa, pentru a nu avea nici un fel de problemă la manevrarea mașinii pe zăpadă sau gheață.

Pârtii și instalații de transport pe cablu: chiar dacă nu a mai nins, zăpada s-a păstrat, iar pârtiile sunt schiabile în mod acceptabil. Nu vă așteptați la omătul abundent de februarie, sau la powder-ul de off-piste care apare după ninsori grele. Zăpadă există pe pârtii, se poate schia în condiții de siguranță, dar pârtiile au, în continuare, acel aspect denivelat, accidentat, datorită faptului că movilele de relief nu putut fi încă acoperite suficient de zăpadă. Nu a nins destul, așadar zăpada este aproape suficientă. Pe lângă pârtiile menționate mai sus, e posibil să fie deschisă și A_2. Cât despre instalații de cablu, vor funcționa telescaunul „Aușel” și teleschiul „Curmătura”.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță vreme frumoasă, în weekend, bună pentru schi. Nu vom avea viscol, cerul va fi parțial senin (cel puțin în weekend), iar temperaturile vor oscila între -5 și 2 grade Celsius. Săptămâna viitoare, în schimb, e posibil să fulguiască sau chiar să ningă, răzleț. Vremea, pe zile, va fi astfel:

– vineri, 18 decembrie: cer senin, vânt slab

– sâmbătă, 19 decembrie: cer parțial senin, vânt slab

– Duminică, 20 decembrie: cer senin, vând slab

– luni, 21 decembrie: cer senin, vând slab

– marți, 22 decembrie: cer înnorat, posibile ninsori, vânt slab

– miercuri, 23 decembrie: cer înnorat, vânt slab

joi, 24 decembrie: cer înnorat, posibile ninsori, vânt slab

Servicii turistice: școală de schi pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurant la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil; punct Salvamont și Jandarmerie Montană, la baza pârtiilor.

sursa:

Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *