Mesajul Cardinalului Lucian al Bisericii Unite cu Roma, Greco-Catolică, cu ocazia Zilei Naționale a României

În fiecare an, ziua de 1 decembrie ne transpune într-o stare de sărbătoare! Este Sărbătoarea Neamului și a fiecăruia dintre noi, care iubim România, simțindu-ne fii responsabili de prezentul și de viitorul ei! Astăzi inimile tuturor românilor din țară și din străinătate bat la unison și celebrează unitatea națională!

Sărbătorirea Zilei Naționale ne readuce așadar aminte și în acest an de înaintașii noștri care la 1 decembrie 1918 au proclamat unirea Transilvaniei cu Regatul României. Rezoluția Unirii, rostită de Fericitul Episcop și Cardinal Iuliu Hossu, străbate secolul care a trecut, răsunând în conștiințe și insuflând în inimile românilor de astăzi recunoștință, solidaritate și speranță.

Ziua națională a României ne vorbește despre solidaritate și speranță! Numai împreună putem zidi în continuare Țara noastră pe temelia puternică a credinței și a moralității! Această convingere trebuie să ne susțină mai cu seamă astăzi, când pandemia ne bulversează viața, afectând profund relațiile interumane, economia și întreaga societate. Câte drame și câtă suferință! Îi purtăm în inimă și în rugăciune pe toți cei încercați, dar și toate persoanele din sistemul medical sau administrativ implicate în tratarea bolnavilor și în combaterea pandemiei. Statura unei societăți este măsurată prin modul în care știe să fie aproape de persoanele aflate în dificultate. Faptul că trebuie să păstrăm distanța fizică, nu ne împiedică să ne apropiem sufletește de Dumnezeu și între noi. Distanțarea fizică va fi atunci depășită prin compasiune și iubire.

Să nu ne pierdem speranța! Historia docet! Istoria de învață că Dumnezeu nu-și părăsește poporul! Să nu uităm că Marea Unire s-a petrecut la puțin timp după încheierea Primului Război Mondial, care a marcat omenirea prin suferințe inimaginabile! Cu toate acestea, românii au găsit resursele spirituale pentru a edifica unitatea iar durerile nașterii României Mari au fost copleșite de bucuria împlinirii! Mai mult, la 1 decembrie 1918, nu toți românii au putut fi prezenți fizic la Alba Iulia, dar sufletește toți au fost acolo deoarece fiecare inimă de român a trăit fiorul învierii naționale.

În numele Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică îl rog pe Mântuitorul nostru Isus Hristos să binecuvinteze poporul român, să-i descătușeze energiile creatoare pentru a lăsa generațiilor viitoare o Românie unită, demnă și liberă!

La mulți ani România!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *