26 octombrie, Sfântul Dimitrie Mare Mucenic Izvorâtorul de Mir

În fiecare an, pe 26 octombrie Biserica noastră dreptmăritoare, îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit pe vremea împăraților Diocletian si Maximian Galeriu (284- 311) si era fiul voievodului cetății Tesalonicului. A fost botezat în taină de părinții săi și crescut în adevărul credinței întru Hristos, lucrând astfel într-însul darul lui Dumnezeu. Sporind cu înțelepciunea și ajungînd la vârsta cea mai desăvârșită, Sfântul Dimitrie a ajuns voievod al Tesalonicului cârmuind cu multa vrednicie poporul, propovăduind pe fată dreapta credință și aducând pe mulți la Hristos.

Deci, Maximian împăratul, cunoscând că voievodul Dimitrie este creștin a poruncit să fie  închis în temnița, până la încheierea jocurilor desfășurate în cinstea venirii sale în cetate. Si era în acea vreme un luptător vestit, Lie, vandal de neam, care ucidea fără cruțare pe oameni, mai ales pe creștini. Iar Nestor, un tânăr creștin, cunoscut al Sfântului Dimitrie, vrând să se lupte cu Lie a alergat la Sfântul, în temniță, cerând de la acesta binecuvântare ca să-l poată birui pe acel ucigaș de oameni. Și, însemnându-l cu semnul crucii pe frunte, Sfântul i-a zis: „Du-te și pe Lie vei birui iar pe Hristos vei mărturisi!”

Intrând în lupta cu Lie, Nestor a strigat: „Dumnezeul lui Dimitrie, ajută-mi!” Și îndată, trântindu-l jos pe Lie, l-a omorât. Aflând împăratul că Sfântul Dimitrie este cel care l-a îndemnat pe Nestor să se lupte cu Lie, a trimis ostași, să-l străpungă cu sulițele pe Dimitrie, și astfel și-a dat Sfântul sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a început să facă minuni încă din ziua muceniciei sale. Cineva bolnav a fost atins de hainele sale stropite cu sânge şi s-a vindecat pe loc. Mai apoi trupul său a fost găsit neputrezit, izvorâtor de mir vindecător, care până astăzi vindecă mai ales bolile socotite incurabile. El a devenit protectorul oraşului Tesalonic, unde se află până astăzi sfintele sale moaşte, dar şi al mai multor oraşe din Europa.

            Privind la viața și mucenicia Sfântului Dimitrie, noi cei de astăzi, suntem chemați să ne asumăm credința în Hristos și să fim asemenea lui și celorlalți sfinți, mărturisitori  fără teamă, a dreptei credințe asumându-ne Crucea lui Hristos, suferințele și prigoanele.

Sfinții nu sunt ființe paranormale, ci oameni ca și noi, dar care au facut ceva în plus, și anume, au ales a-I urma Lui Hristos. Într-o lume a individualismului, o astfel de propunere pare a fi inacceptabilă pentru că din păcate, cei mai mulți dintre noi în loc să ne asumăm credința, călcăm în picioare sfinții, degradăm valorile iar suferința o transferăm pe umerii celorlalți! Uităm că sfântul este cel care pătruns de curaj, de această prea-puțin pomenită virtute creștină,  își asumă  crucea, nu o transferă pe umerii celuilalt, fiind mielul nevinovat gata oricând să se jertfească.

Chiar dacă astăzi, sfinții nu mai sunt la modă, iar viața lor nu o invidiază nimeni, privind la viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, să ne străduim a spori cu duhul privind viața noastră din perspectiva lui Dumnezeu și a sfinților Săi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *