Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Naţional al Unirii. O monedă de argint de 3 groși, bătută de regele Poloniei, Ștefan Báthory în 1581

Marți, 10 noiembrie 2020, ora 11, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii noiembrie, O monedă de argint de 3 groși, bătută de regele Poloniei, Ștefan Báthory/1581.

Născut în 27 septembrie 1533 la Șimleu Silvaniei, Ștefan Báthory a fost ales de Dietă la 25 mai 1571 ca principe al Transilvaniei, după decesul lui Ioan Sigismund Zápolya. Câțiva ani mai târziu va obține și tronul Poloniei, ca urmare a căsătoriei cu Anna Jagiełło, fiica regelui polonez Sigismund I cel Bătrân și sora ultimei regine a Ungariei, Izabella Zápolya.

În noua sa calitate de rege al Poloniei și mare duce al Lituaniei, pe care a deținut-o începând din 1 mai 1575 și până la decesul survenit subit în 12 decembrie 1586, Ștefan Báthory a continuat să conducă și destinele Transilvaniei, prin intermediul fratelui său, Cristofor Báthory, care a fost investit cu vechea funcție de voievod.

Evenimentul este organizată de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *