Ministrul Marcel Boloș: 7 miliarde de euro sunt investiți în modernizarea profundă a sistemului de sănătate
Ministrul Fondurilor Europene, dl. Marcel Boloș, a semnat astăzi, în prezența doamnei viceprim-ministru Raluca Turcan, a domnului Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și a doamnei conf. dr. Anca Coliță, manager al Institutul Clinic Fundeni, contractul finanțat prin intermediul Programului Operațional Capital Uman în valoare de 23,8 milioane de lei, dedicat creșterii numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce pentru principalele patologii. Beneficiarul proiectului este Institutul Clinic Fundeni.
Sfarsitul primului paragraf
„Evenimentul de astăzi marchează în fapt un lucru deosebit de important prin care dezvoltăm România: prevenția medicală va avea un rol deosebit de important în Programul Operațional de Sănătate 2021-2027, în cadrul căruia au fost alocate 775 de milioane de euro pentru programele naționale, inclusiv pentru testarea a 50.000 de români cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani, pentru 11 tipuri diferite de afecțiuni, dintre care cele colorectale și colouterine reprezintă principalele tipuri de risc la noi în țară.
Suplimentar alocării istorice de 4,2 miliarde de euro din POS, am prevăzut alte 100 de milioane de euro din Programul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) pentru dezvoltarea unor terapii celulare sau chirurgii bilopancreatice de care va beneficia inclusiv Institutul Clinic Fundeni.
În total, din actuala perioadă de programare, din viitorul POS 2021-2027 și din PNRR cumulat, peste 7 miliarde de euro sunt investiți în modernizarea profundă a sistemului de sănătate, un domeniu de care beneficiază toți românii!
Acești bani investiți în dotarea cu echipamente de ultimă generație, în formarea profesională modernă a cadrelor medicale și de suport, precum și în construcția de spitale cum sunt cele 3 regionale care au 2.500 de paturi și beneficiază de o investiție de 1,16 miliarde de euro, va schimba în profunzime atât sistemul, cât și mentalitățile. Premisele au fost deja lansate!”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
Datorită proiectului semnat astăzi, 50.000 de persoane din grupa de vârstă 50-74 ani vor fi beneficia de programele de screening, pentru a putea să prevină acest tip de cancer. Sunt vizate, în principal, persoanele din zonele unde asistența medicală și îngrijirile sunt deficitare, cu morbiditate și mortalitate ridicate.
Ce finanțează proiectul semnat astăzi:
a) Îngrijire centrată pe pacienții cu vârsta cuprinsă între 50-74 ani prin:
Activități de informare, evaluare şi conştientizare a grupului țintă al serviciilor de screening al cancerului colorectal;
Activități de identificare/ mobilizare și de acordare de sprijin pentru grupul ţintă, respectiv acțiunile care presupun transmiterea scrisorilor de invitare a populației la medicul de familie pentru înrolarea în screening, dar şi măsurile de colectare a testului de hemoragii oculte, în situațiile în care nu este posibilă transmiterea acestuia la medicul de familie;
Activități de derulare a screeningului pentru identificarea persoanelor cu risc standard de cancer colorectal;
Activități de efectuare a colonoscopiei de control la pacienții testați pozitiv la testul de hemoragii oculte sau pentru cei identificați ca având risc crescut de cancer colorectal conform anamnezei.
b) Tratarea și reevaluarea periodică (follow-up) a pacienților prin funcționalitatea centrului de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal;
c) Informarea corectă și consecventă a publicului despre riscul cancerului colorectal, având în vedere importanța înțelegerii de către populație a cauzelor bolii.
În actuala perioadă de programare sunt elaborate mai multe programe de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal.
Prin proiectele finanțate în cadrul acestor apeluri, 250.000 persoane cu vârste între 50-74 ani din regiunile Vest, Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia, Sud-Est, București – Ilfov vor beneficia beneficia de prevenție, depistare din timp și tratament pentru leziunile precanceroase colorectale.
Prioritare pentru România și în viitoarea perioadă de programare (2021-2027), intervențiile în domeniul sănătății implică o abordare multifond între investiții în infrastructură și servicii de îngrijire a sănătății.
Pentru prima dată, România va avea un Program Operațional de Sănătate, cu o valoare de 4,2 miliarde euro, care va cuprinde intervenții în infrastructură și servicii de îngrijire a sănătății, inclusiv digitalizare în sănătate, măsuri de cercetare în domeniul medical și programe de screening populational/tratament precoce. Programele de screening susținute din acest program vor însuma 650 milioane euro, acoperind tot teritoriul România și cuprinzând nu doar acțiuni de depistare ci și tratament.
Prezentarea proiectului este disponibilă aici.