InfoCons: Cei mai multi consumatori la nivelul UE care furnizeaza date cu caracter personal, sunt romani!!!

1 din 4 cetățeni ai UE cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani au susținut că au evitat să furnizeze informații personale serviciilor de rețea sociale sau profesionale în 2019 din motive de securitate.

În toate statele membre ale UE, cea mai mare parte a persoanelor care au evitat să furnizeze informații personale serviciilor de rețea sociale sau profesionale s-a înregistrat în Franța (40%), urmată îndeaproape de Olanda (39%), Finlanda (37%) și Slovacia și Suedia (fiecare 36%).

În schimb, o parte mai mică a populației s-a abținut de la furnizarea unor astfel de informații în Lituania (6%), Bulgaria și Ungaria (ambele 8%), Croația și România (ambele 9%).

Reţineţi 
Dacă alegeţi să faceţi cumpărături online sau să participaţi la licitaţii online, asiguraţi-vă că sunteţi la curent cu politica de rambursare şi de gestionare a proceselor de litigii şi fiţi atent să nu vi se taxeze un preţ excesiv. De asemenea, este recomandat să utilizaţi un serviciu de custodie. Acest serviciu va reţine plata dumneavoastră şi o va trimite vânzătorului odată ce aţi confirmat primirea articolului achiziţionat. De regulă, se percepe o mică taxă pentru acest serviciu.

Atenţie 
Nu cumpăraţi niciodată de la ofertanţi evaluaţi slab pe site-urile de licitaţii şi asiguraţi-vă că faceţi cumpărături numai de pe site-uri legitime de cumpărături.

Gândiţi-vă 
Nu răspundeţi e-mailurilor spam, chiar şi cu scopul de vă dezabona şi nu faceţi click pe link-uri şi nici nu apelaţi numere de telefon listate într-un e-mail spam. Asiguraţi-vă că deţineţi software de protecţie şi consultaţi un specialist în calculatoare.

Cercetaţi
Dacă într-un e-mail sau o fereastră pop-up vi se oferă un produs sau un serviciu ce vă interesează întra-adevăr şi oferta pare rezonabilă, asiguraţi-vă că înţelegeţi toate termenele şi condiţiile precum şi costurile implicate înainte de efectua o achiziţie sau de a furniza date dumneavoastră.

Întrebaţi-vă
Deschizând acest e-mail suspect voi prejudicia securitatea calculatorului meu?

“Tinand cont de perioada in care ne aflam majoritatea dintre noi suntem tentati sa achizitionam produse online iar odata cu acestea furnizam informatii personale fara sa ne gandim la consecinte. Ni se cer foarte multe date pentru livrarea produselor sau pentru emiterea documentelor fiscale, date care sunt transmise si firmelor de curierat, nu numai agentului economic de la care achizitonam. Oare ce se intampla cu aceste date? Sunt toti acesti agenti economici operatori de date cu caracter personal? “

Sorin Mierlea – Presedinte InfoCons

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *