Măsuri noi de funcționare a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Urmare a Hotărârii nr. 260 din 24 octombrie 2021 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba, privind punerea în aplicare a măsurilor prevăzute de H.G. nr. 1130 din 22.10.2021, pentru modificarea H.G. nr. 1090 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și ținând cont de contextul epidemiologic actual, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a stabilit câteva măsuri speciale de funcționare a instituției, după cum urmează:

  • Beneficiarii bibliotecii trebuie să poarte obligatoriu pe toată durata vizitei în bibliotecă mască de protecție, astfel încât gura și nasul să fie acoperite. Instituția nu asigură mască de protecție  pentru beneficiari.
  • Programul de împrumut carte la sediu este zilnic între orele 9:00 – 17:00
  • Împrumutul de carte se face în urma unei programări prealabile prin telefon sau email, după cum urmează:

–           pentru Secţia Copii: telefon: 0258 811 443 interior 15; email: bjasectiacopii@yahoo.com

–           pentru Secţia Adulţi: telefon: 0258 811 443 interior 14; email: bjasectiaadulti@yahoo.com

–           pentru Sala de lectură: telefon: 0258 811 443 interior 17; email: saladelectura@gmail.com

–           pentru Secția Periodice: telefon: 0258 811 443 interior 18; email: sectiaperiodice@gmail.com

  • Împrumutul de carte se poate face și direct la sediu, fără programare prealabilă, în funcție de programările existente.
  • Pentru relaţii cu publicul și informați suplimentare apelaţi numărul de telefon 0258 811 443.
  • Utilizatorul de bibliotecă comunică bibliotecarului telefonic sau prin email titlurile solicitate.
  • Se recomandă consultarea catalogului online (www.bjalba.ro) înainte de prezentarea beneficiarilor la bibliotecă, pentru minimizarea timpului de contact între aceștia și personalul bibliotecii.
  • Sala de lectură oferă următoarele servicii: consultare documente digitizate. Digitizarea documentelor poate fi realizată direct de către beneficiar cu telefon mobil sau de către instituție în măsura resurselor disponibile, cu respectarea legislației în vigoare. Digitizarea documentelor realizată direct de către beneficiar cu telefon mobil poate avea loc în curtea instituției sau pe holul instituției într-un spațiu amenajat, lângă Sala de lectură, prioritar în baza unei programări telefonice/ email sau direct; consultare documente la sediu într-un spațiu amenajat în curtea instituției, prioritar în baza unei programări telefonice/ email sau direct, iar când vremea este nefavorabilă, aceștia vor putea consulta documentele pe holul instituției într-un spațiu amenajat, lângă Sala de lectură, având un timp maxim de staționare de 30 minute. Monitorizarea cititorilor care solicită documente de la Sala de lectură se efectuează de către angajații Sălii de lectură. După consultarea documentelor, acestea se vor carantina, iar apoi vor fi puse la locul lor obișnuit; consultanță telefonică, directă, on-line pentru utilizatori de bibliotecă; activități de animație culturală, transmise în mediul on-line, în cadrul proiectelor instituției; activități de animație culturală cu public direct în cadrul proiectelor instituției, în concordanță cu legislația în vigoare;
  • accesul pentru serviciile Sălii de lectură se face pe la intrarea principală a instituției.
  • Secţia Periodice oferă următoarele servicii: consultare documente digitizate. Digitizarea documentelor poate fi realizată direct de către beneficiar cu telefon mobil sau de către instituție în măsura resurselor disponibile, cu respectarea legislației în vigoare. Digitizarea documentelor realizată direct de către beneficiar cu telefon mobil poate avea loc în curtea instituției sau la Secția Periodice într-un spațiu amenajat, prioritar în baza unei programări telefonice/ email sau direct; consultare documente la sediu într-un spațiu amenajat în curtea instituției, prioritar în baza unei programări telefonice/ email sau direct, iar când vremea este nefavorabilă, aceștia vor putea consulta documentele la Secția Periodice într-un spațiu amenajat. Monitorizarea cititorilor se efectuează de către angajații Secției Periodice. După consultarea documentelor, acestea se vor carantina, iar apoi vor fi puse la locul lor obișnuit;  consultanță telefonică, directă, on-line pentru utilizatori de bibliotecă;
  • Accesul în instituţie pentru împrumut de carte se face exclusiv pe la intrarea cu rampă din curtea bibliotecii și în număr de maxim 1 persoană în interior.  Ieșirea va fi prin același punct.
  • Accesul este astfel organizat încât se asigură o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță minimă de 2 m între oricare două persoane apropiate.
  • Împrumutul de carte, restituirea cărților și înscrierea cititorilor se face într-un spațiu special amenajat în imediata apropiere a căii de acces în instituție, evitându-se astfel accesul direct în secții, cu respectarea măsurilor de prevenire și protecție.
  • În interiorul instituției se acceptă staționarea unei singure persoane în vederea împrumutului de carte, restituirii sau înscrierii.
  • Înscrierile pot avea loc la sediu, telefonic sau prin email. Verificarea și semnarea actelor necesare înscrierii vor avea loc cu ocazia primului împrumut de carte la sediu.  În acest sens timpul maxim de staționare este de 5 minute.

Biblioteca Judeţeană Lucian Blaga Alba pune la dispoziția utilizatorilor, serviciul de împrumut carte la domiciliu pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani şi pentru persoanele cu dizabilităţi, pe baza unei programări telefonice prealabile la numărul 0258 811 443 interior 17 sau prin email: imprumutladomiciliu@yahoo.com.

În funcție de evoluția măsurilor luate de autorități la nivel național și/ sau județean măsurile prezente de prevenție pot fi modificate și vor fi anunțate pe toate canalele de comunicare ale instituției.

Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *