Asociaţia Montană Carpaţi pune Munții Cernei pe harta de turism european pedestru


Asociaţia Montană Carpaţi a finalizat  proiectul pentru dezvoltarea turistică și

economică din zona Munților Cernei, “City Break în munţii Cernei”, inițiativă finanţată de Fundaţia Orange cu 32.000 de lei prin intermediul “Susţine un ONG”, program ce încurajează implicarea angajaţilor companiei Orange în proiecte sociale.


Scopul proiectului a fost de a facilita accesul unui număr tot mai mare de turiști în zona Parcului Național Domogled – Valea Cernei, contribuind implicit la creșterea cererii de servicii și produse locale. Beneficiari direcți sunt cele peste 3500 de persoane ce locuiesc în cătune izolate din munții Cernei, pentru care dezvoltarea turismului local înseamnă creșterea veniturilor și îmbunătățirea condițiilor de trai pe termen lung.

„Muntele și dezvoltarea sustenabilă merg mână în mână, de aceea cred în acest proiect și în cauza pe care o promovăm prin intermediul lui. Consider că trebuie să ajutăm comunitățile din zone izolate, care încă păstrează obiceiuri străvechi într-o lume urbanizată și industrializată”, a declarat Mirela Șcurina, coordonator proiect și Billing Manager, Orange Services România.

Beneficiarilor direcți li se adaugă și cel puțin 20.000 de turiști amatori ai turismului de aventură, ecvestru, speoturism, religios, etnografic, agroturism, care vor beneficia de acum încolo de căi de acces sigure și confortabile. În plus, proiectul pune țara noastră pe harta turistică europeană: o clasă aparte de beneficiari vor fi acei turiștii interesați să parcurgă așa numitele magistrale europene de turism pedestru de lungă distanță. Un segment din magistrala E8 coincide exact cu traseul de creastă al munților Cernei.

În anul 2020, traseele din munții Cernei refăcute de Asociația Montană Carpați au însumat 71 de km, din care mai mult de 30 de km din traseul de bandă roșie de pe creastă, restul fiind trasee de acces înspre cătunele izolate ale comunei Cornereva. Reabilitarea a fost posibilă cu sprijinul organizației Salvamont România și a unui număr de 120 de voluntari, dintre care 33 angajați Orange. Cu doi ani în urmă, Asociația Montană Carpați a refăcut marcajele pe restul de 92 km de poteci din acest masiv, începând cu cele din jurul Băilor Herculane.

”Prin marcarea și ecologizarea traseelor, alături de reabilitarea infrastructurii montane în general, ne-am propus să asigurăm premizele unei dezvoltări sustenabile în aceste cătune unde resursele de creștere economică sunt limitate. Lansăm un apel către toți

turiștii din România: să ia în considerare ideea unui concediu în Parcul Național Domogled – Valea Cernei, nominalizat de celebra publicație New York Times pe locul

50 între cele 52 de recomandări de destinații turistice pentru anul 2020. Îi asigurăm că vor avea parte de o experiență turistică memorabilă, într-un parc cu geodiversitate și biodiversitate uimitoare” a spus Oana Blîndu, preşedintele Asociației Montane Carpați.


Pentru mai multe informații despre proiect: Florin Fratu, Coordonator proiect, telefon:

0726.397.613, email: office@asociatiamontanacapati.ro


Despre Asociația Montană Carpați

Asociația Montană Carpați este o organizație neguvernamentală înființată în anul 2008 cu scopul de a promova patrimoniul montan al țării, mai ales în rândul tinerilor și al copiilor. Principalele programe desfășurate sunt: “Voluntar în Carpați”,“Inițiere la înălțime”, “Și muntele e o școală”. În domeniul infrastructurii montane, Asociația care activează deja de 12 ani, a acoperit trasee ce însumează peste 3500 de km și deține experiența necesară pentru a fi, după Salvamont, organizația cu cel mai mare volum de lucrări în domeniu. Pentru detalii, vizitați https://asociatiamontanacarpati.ro/

Despre Fundația Orange

Fundația Orange este o organizaţie non-profit și se implică în viaţa comunității, prin realizarea de proiecte de filantropie,menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei peste 8 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 6.5 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitați http://www.fundatiaorange.ro

Despre Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei

Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, înfiinţat în anul 1990, având administraţie proprie începând cu anul 2003, este cel mai mare parc național din România cu o suprafață de 61211 ha. Din punct de vedere teritorial parcul este situat în sud-vestul României și se întinde pe suprafaţa a 3 judeţe: Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj, iar din punct de vedere geografic se întinde peste bazinul râului Cerna, de la obârșie pâna la confluența cu râul Belareca, peste masivul Munților Godeanu și al Munților Cernei pe versantul drept și respectiv Munților Vâlcanului și Munților Mehedinți pe versantul stâng. Parcul Național Domogled-Valea Cernei o zonă de o frumusețe aparte ce oferă tuturor iubitorilor de natură experienţe unice și inedite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *