Mihnea Costachi joacă în weekend împotriva celor mai bune echipe de şah din lume

Albaiulianul Mihnea Costachi joacă în weekend pentru România împotriva celor mai bune echipe de şah din lume. Rusia, Armenia şi Anglia sunt principalele adversare ale tricolorilor in drumul spre sferturile de finală.

Tânărul şahist albaiulian Mihnea Costachi legitimat va evolua de vineri până duminică pentru naţionala de seniori a României în cea mai puternică competiţie din cariera sportivului legitimat la Clubul Sportiv Municipal “Unirea” Alba Iulia. Olimpiada internaţională de şah, o competiţie a cărei primă ediţie s-a desfăşurat în 1924 la Paris, este organizată în acest an într-un format inedit, datorită pandemiei Covid 19 partidele desfăşurându-se pe internet, iar ritmul de joc fiind cel de şah rapid.

Cele 163 echipe naţionale participante au fost repartizate în 5 divizii în funcţie de palmares şi criterii geografice. După o evoluţie foarte bună în weekendul trecut, România a obtinut promovarea în Top Division, unde va evolua în grupa C împotriva altor 9 selecţionate naţionale, cele mai puternice fiind Rusia şi Armenia. Dacă naţionala Rusiei, ţara celebrilor Garry Kasparov şi Anatoly Karpov, nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind printre favorite în orice competiţie la care participă, Armenia este o ţară mai puţin cunoscută ca o forţă în şahul mondial de publicul larg. După victoria în meciul pentru titlul mondial din 1963 a lui Tigran Petrosian împotriva lui Mihail Botwinnik, şahul a devenit extrem de popular în micuţa republică a fostei Uniuni Sovietice. Pasiunea armenilor pentru şah a continuat şi după obţinerea independenţei, in prezent şahul fiind mai popular chiar decât fotbalul în Armenia şi fiind materie obligatorie în şcoli. Liderul echipei armene, marele maestru internaţional Levon Aronian, este unul dintre cei mai buni jucători din lume, multă vreme fiind numărul 2 mondial după norvegianul Magnus Carlsen.

Pentru cele două locuri care asigură calificarea în sferturile de finală ale competiţiei, alături de Rusia şi Armenia mai poate emite pretenţii şi Anglia, condusă de Michel Adams şi Luke McShane, însă şi România, Croaţia, Turcia sau Bulgaria au şansele lor la o clasare superioară. Mai slab cotate sunt echipele statelor nord-africane Egipt, Maroc şi Algeria.

Alături de Mihnea Costachi din echipa naţională mai fac parte cei mai buni jucători românia ai momentului: Constantin Lupulescu, Mircea Pârligras, Bogdan Deac, Lucian Miron, David Gavrilescu, Irina Bulmaga, Corina Peptan, Miruna Lehaci, Elena Cosma, Mihaela Sandu şi Denisa Bucur. Conform regulamentului competiţiei, echipa este mixtă fiind formată la fiecare meci din 6 jucători, din care 2 seniori (care pot fi şi juniori), un junior, 2 senioare (care pot fi şi junioare) şi o junioară.

Meciurile se vor desfăşura vineri, sâmbătă şi duminică începând cu orele 15 şi pot fi urmărite live pe internet. Vineri România va juca în ordine cu Armenia, Egipt şi Bulgaria, sâmbătă cu Turcia, Croaţia şi Algeria, iar duminică cu Maroc, Anglia şi Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *