Banii europeni schimbă vieți: 75% din pachetele de igienă destinate persoanelor defavorizate au fost distribuite în mai puțin de o lună

75,5% din pachete cu produse de igienă și 34,6% din cele cu produse alimentare de la producători locali au fost deja distribuite de Ministerul Fondurilor Europene în mai puțin de o lună, cu sprijinul Instituțiilor Prefectului din fiecare județ, în coordonarea Ministerului de Interne. Astfel, între 15 iunie și 15 iulie au fost trimise în toate colțurile țării 897.421 pachete cu produse de igienă și 411.540 pachete cu ajutoare alimentare. Prima tranșă de pachete cu produse de igienă destinate celor 1.188.852 de persoane defavorizate a fost livrată în perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020, prioritate având județele afectate de criza pandemică.

În total, Ministerul Fondurilor Europene prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate pune la dispoziția beneficiarilor 4 tranșe de pachete cu produse de igienă și 6 tranșe de pachete cu ajutoare alimentare, care vor fi distribuite până la sfârșitul anului 2022.

Traversăm o perioadă în care viteza de reacție, capacitatea de adaptare și ajutorarea celor afectați sunt esențiale și deopotrivă de importante. Cu un sistem de sănătate supus unei presiuni enorme și cu o economie greu încercată pentru care am alocat în total 2,5 miliarde de euro, fondurile europene reprezintă una dintre puținele locomotive de dezvoltare a României. Am reușit să identificăm cu rapiditate resurse financiare pe care le-am realocat, am negociat cu Comisia Europeană această flexibilitate și am creat în Guvernul României cadrul legislativ care să permită restartarea României. În acest context, vârstnicii aflați în izolare și persoanele defavorizate, aproximativ 1,18 milioane de oameni, au nevoie de sprijin la fel de mult ca un antreprenor sau un medic”, explică ministrul Marcel Boloș importanța Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) care are o alocare totală de 441 milioane euro și este finanțat din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane. „Într-un efort comun cu Ministerul de Interne și cu Prefecturile din întreaga țară încercăm să redăm dreptul la o viață decentă celor mai afectați dintre români”.

Stimulent pentru producătorii români

Efectul multiplicator al fondurilor europene bine investite se regăsește nu numai în ajutorul direct pentru 1,18 milioane de români, ci și indirect pentru producătorii români de alimente, furnizori în proiect. 35.000 de tone de făină, 28.000 de tone de mălai, 28.000 de tone de orez, 14.000 de tone de zahăr, 28.000.000 de litri de ulei, 28.500.0000 de borcane de gem și compot. Dacă această cantitate de produse ar fi transportată în vagoane, trenul ar avea o lungime 43 de kilometri, aproximativ distanța dintre Cluj-Napoca și Câmpia Turzii.

Fiecare pachet alimentar conține 34 produse, respectiv 14 produse de igienă

● igienă: Fiecare pachet va conține șase tipuri diferite de produse: 1.periuțe de dinți ambalate individual (5 bucăți); 2.pastă de dinți (4 tuburi de câte 75 ml); 3.săpun lichid (1 recipient de 500 ml); 4.șampon pentru copii (1 recipient de 800 ml); 5. șampon pentru adulți (1 recipient de 500 ml); 6.detergent granule pentru rufe colorate (1 pungă 900 g) și detergent granule pentru rufe albe (1 pungă 1800 g). În pachetul cu produse de igienă se vor regăsi în total 14 produse.

● alimente: Fiecare pachet va conține 12 tipuri diferite de produse: 1. făină albă de grâu (5 pungi de 1 kg); 2. mălai (4 pungi de 1 kg); 3. paste făinoase (2 pungi de 400 g); 4. ulei (4 sticle de 1 l); 5. zahăr (2 pungi de 1 kg); 6. orez (4 pungi de 1 kg); 7. conserve din carne de vită (5 cutii de 300 g), 8. conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g); 9. conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g); 10.borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml); 11. gem de fructe (1 borcan de 360 g); 12. gem de fructe dietetic (1 borcan de 360 g). În pachetul cu ajutoare alimentare se vor regăsi în total 34 produse.

Cine sunt cei 1.188.852 de beneficiari ai pachetelor oferite din fonduri europene

Familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.

Familiile beneficiare de alocație pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Persoanele sau familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, persoane dependente, definite conform prezentei ordonanţe de urgenţă, şi în alte situaţii asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, precum şi persoanele care locuiesc în aşezările informale.

Informații suplimentare:

● Numărul pachetelor alocate la nivelul fiecărui județ și informații suplimentare se găsesc la http://mfe.gov.ro/persoane-defavorizate/.

● Despre Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 (POAD): http://mfe.gov.ro/programe/autoritati-de-management/autoritatea-de-management-pentru-programul-operational-ajutorarea-persoanelor-defavorizate/

● Tema distribuției pachetelor este detaliată în rubrica „Tema zilei” pe canalul de YouTube al Ministerului Fondurilor Europene: https://youtu.be/AxW0cO0fPiE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *