societate

Atenție la etichete! Producătorii trebuie să fie corecți iar consumatorii, informați

Industria alimentară revine în prim plan în contextul pandemiei de coronavirus. Acum mai mult ca oricând, alimentația și siguranța alimentelor capătă un rol decisiv în protejarea sănătății populației, iar pentru o nutriție corectă și echilibrată, etichetarea are un rol decisiv. Etichetarea produselor alimentare este un procedeu foarte important, unde informațiile trebuie să fie lizibile, ușor de înțeles, complete și corecte.

Producătorii din industria alimentară trebuie să fie atenți la cum își denumesc alimentele, dar și ce trec pe etichete. Etichetele produselor alimentare trebuie să furnizeze toate informațiile utile consumatorilor, cu privire la calitățile și caracteristicile produselor. La produsele preambalate informațiile pot fi trecute direct pe ambalaj sau pe o etichetă atașată, iar la produsele neambalate producătorul are datoria să furnizeze informațiile, care vor fi comunicate consumatorului.

Eticheta unui produs alimentar trebuie să conțină: denumirea produsului și a producătorului/ distribuitorului/ importatorului, lista ingredientelor, având grijă la cantitatea anumitor ingrediente și potențialii alergeni, cantitatea netă, data durabilității minimale, condițiile de păstrare și de utilizare, informațiile nutriționale, informațiile suplimentare privind țara de origine a produsului, originea ingredientului primar, tratamentele termice suferite etc., marca de sănătate, semne de reciclare.

Procedurile trebuie să respecte niște acte legislative în vigoare, care se aplică operatorilor din sectorul alimentar în toate etapele lanțului alimentar și produselor destinate consumului final.

Există legislații europene în vigoare, dar și la nivel național, care trebuie respectate. Uniunea Europeană a dezvoltat un regulament: nr. 1169, apărut în anul 2011 și valabil din luna decembrie a anului 2014,  care pune accent pe lizibilitatea informațiilor de ambalare și etichetare. De la 1 aprilie, anul 2020 vor fi reguli noi pentru etichetele alimentelor privind proveniența ingredientului primar.

În etichetarea produselor alimentare vor urma schimbări și din anul 2021. Comisia Europeană vrea să limiteze conținutul de acizi grași trans, adică acele grăsimi obținute artificial care se regăsesc în special în produse fast-food, de panificație ori în semipreparate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *