De ce ne dor dinții când bem rece sau fierbinte! Ce șanse avem să scăpăm de sensibilitatea dentară!

Foarte mulți oameni se confruntă cu sensibilitatea dentară și manifestă durere dentară atunci când consumă alimente reci sau fierbinți. Uneori durerea apare inclusiv când respirăm aer mai rece sau la atingerea dinților.

Sensibilitatea dentară este o problemă neplăcută, care însă are șanse de vindecare dacă medicul dentist descoperă cauza exactă, iar pacientul respectă recomandările acestuia. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne dezvăluie care sunt principalele cauze ale sensibilității dentare, dar și posibilitățile de tratament.

Obiceiuri care ne distrug smalțul dinților

„Pentru cei cu dinți sensibili, multe mici plăceri ale vieții devin chinuri de-a dreptul! Cea mai frecventă cauză a sensibilității dentare este tocirea smalțului. Provocăm acest lucru atunci când ne periem dinții cu forță și depunem presiune prea mare asupra lor. Apoi, deteriorarea smalțului apare și la pacienții care suferă de bruxism, din pricina faptului că scrâșnesc din dinți, conștient sau inconștient în timpul somnului. De asemenea, și la cei care prezintă o mușcătură incorectă se constată degradarea smalțului dentar, ce duce astfel la sensibilitatea dentară.

Smalțul este ca o armură care protejează dinții, el fiind, în general, imun la stimulii termici, fizici, chimici. Atunci când el începe să se subțieze în fața agresiunilor mecanice sus menționate, dentina, aflată sub smalț, devine ținta stimulilor externi. Astfel apare durerea întrucât doar smațul este proiectat să facă față factorilor externi.

Un alt posibil motiv de sensibilitate dentară îl reprezintă retracția gingivală, care determină expunerea rădăcinilor dentare, acoperite cu cement, un alt strat dentar care nu este la fel de dur și rezistent la stimuli precum smalțul”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Cele mai frecvente cauze ale sensibilității dentare

„Putem vorbi de 5 posibile cauze:

  1. Tocirea smalțului, ca rezultat al periajului agresiv, apăsat, cu perii aspre sau periuțe electrice fără senzor de presiune. Smalțul dentar mai poate fi afectat de folosirea pastelor de dinți abrazive, a bicarbonatului de sodiu sau din cauza bruxismului (scrâșnit din dinți) în faze avansate.
  2. Expunerea rădăcinilor dentare prin retracția gingivală și osoasă, care apare atât în boala parodontală, cât și din cauza periajul traumatic cu mișcare stânga-dreapta în forță sau a folosirii aței dentare în exces și incorect.
  3. Consumul exagerat de alimente sau băuturi cu pH acid sau carbogazoase. De asemenea, refluxul gastro-esofagian crează un mediu acid în cavitatea orală.
  4. Consumul de lichide fierbinți și reci fără pauză între ele.
  5. Avem fractură dentară sau carie netratată, ori carie secundară”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe

Posibilități de tratament

„În funcție de cauză, tratamentul se adaptează situației, după cum urmează:

1. Medicul poate recomanda folosirea unor paste de dinți și ape de gură speciale pentru dinți sensibili, cu conținut mare de fluor. De asemenea, corectarea obiceiurilor incorecte și îndepărtarea factorului cauzator.

2. Grefe/lambouri gingivale, cu scopul de a aduce nivelul inserției gingivale acolo unde îi este locul, adică la nivelul joncțiunii smalț-cement – zona de trecere dintre coroană (partea din dinte vizibilă în cavitatea orală, acoperită de smalț), și rădăcină (partea de dinte situată în os și sub gingie, acoperită de cement).

3. Limitarea consumului de lichide și alimente cu pH acid, evitarea spălatului pe dinți imediat după masă, echilibrarea pH-ului intraoral sau corecția refluxului gastro-esofagian.

4. Stoparea obiceiului incorect și impunerea unei pauze între cele 2 consumuri de lichide de temperaturi diferite.

5. Tratamentul problemelor dentare.

Suplimentar se pot folosi produse cu conținut și mai mare de fluor sub formă de spume sau geluri ce au gust plăcut în varietate de arome, care au rolul de a remineraliza substanța dură dentară în timp.

Este important să ne prezentăm la medic de la primele semne de sensibilitate dentară și să respectăm programul de controale regulate. Nu albim dinții acasă cu produse din comerț ce nu specifică concentrația și tipul de substanță folosită!”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *