Palatul Principilor are acoperiș nou. Lucrările de reabilitare ale șarpantei au fost finalizate

FINALIZAREA LUCRĂRILOR DE REABILITARE A ȘARPANTEI ȘI ÎNVELITORII CORPULUI PRINCIPAL

AL PALATULUI PRINCIPILOR

Lucrările de restaurare, reabilitare şi valorificare durabilă a corpului principal al Palatului Principilor din Cetatea Alba Iulia sunt în derulare, atât la exteriorul edificiului, cât şi în interior. Una dintre cele mai importante lucrări, în contextul restaurării și valorificării edificiului, cea de reabilitare a şarpantei și a învelitorii, a fost finalizată.

Potrivit datelor furnizate de constructor, SC EURAS SRL, în paralel s-au derulat desfaceri, demolări, dar și lucrări de consolidare și restaurare. Datele constructorului arată că, în următoarea perioadă, vor avea loc lucrări care se pretează la sezonul rece.

Stadiul fizic al lucrărilor realizate este de aproximativ 30%.

Funcțiuni propuse prin proiect

Restaurarea și valorificarea durabilă a corpului principal al Palatului Principilor este posibilă prin proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“, derulat de Primăria Alba Iulia.

Pentru valorificarea durabilă, în acord cu statutul său istoric cu valențe naționale și europene, vor avea loc lucrări de consolidare, conservare, restaurare dotări interioare și amenajări expoziționale.

Funcțiunile propuse prin proiectul amintit sunt culturale și sunt considerate de specialiști potrivite atât pentru clădire ca monument istoric, cât și pentru a atrage un număr cât mai mare de turiști.

În primul rând, se dorește amenajarea unui Muzeu al Principatului Transilvaniei. Se vor avea în vedere atât etapele de construcție a clădirii, cât și picturile valoroase din epoci diferite care pot fi conservate in situ.

Pe termen lung, proiectul va aduce un plus de valoare pe toate planurile, de la serviciile culturale, comerciale, de turism, alimentaţie publică, în plan local, și ulterior la dezvoltarea economică şi culturală pe plan judeţean, regional şi naţional.

Despre Palatul care i-a găzduit pe principii ardeleni

Edificiul emblematic din Cetatea Alba Iulia şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia. Se înţelege de la sine că reşedinţa principilor ardeleni a constituit pe parcursul epocii centrul şi cea mai importantă scenă a vieţii politice din Transilvania.

Despre proiect

Este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, este implementat de către Municipiul Alba Iulia și are o valoare totală de peste 21,7 milioane de lei, din care 20,6 milioane de lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului, reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.

Parteneri în proiect sunt Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Durata de implementare a proiectului este până la sfârșitul lunii aprilie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *