Comuna Ciugud – exemplu pozitiv într-un film documentar realizat cu sprijinul Comisiei Europene

Comuna Ciugud este prezentată ca exemplu pozitiv într-un film documentar realizat cu sprijinul Comisiei Europene, un film despre starea actuală a țării, despre tranziția României de la comunism la familia de state europene din care face acum parte și valorile căreia le îmbrățișează.

Documentarul, denumit „Ne-am ridicat: România, 1989-2019” (regie: Mihai Dragolea), îl are în prim plan pe jurnalistul scoțian Rupert Wolfe Murray, care a ajuns pentru prima dată în România în 12 ianuarie 1990. După 30 de ani, Rupert a revenit în România pentru a observa cum s-a schimbat societatea și pentru a înțelege și mai bine ce s-a petrecut la Revoluție. Împreună cu prietenul și fostul său cameraman, Laurențiu Mihai, jurnalistul a parcurs țara de la sud la nord și de la est la vest pentru a înțelege cum au resimțit românii tranziția. Rupert Murray, Laurențiu Mihai și regizorul Mihai Dragolea au străbătut peste 2000 de kilometri prin România pentru a afla cum s-a dezvoltat țara în cei 30 de ani. Au revenit în locurile pe care Rupert le-a vizitat în 1990, în Piața Operei din Timișoara unde a început Revoluția, la Ionășeni în județul Botoșani unde a participat la reconstrucția unui orfelinat, dar și la Ciugud, comuna care deține recordul pentru absorbția de fonduri europene în România.

La Ciugud, Rupert a stat de vorbă cu primarul Gheorghe Damian încercând să afle „rețeta” prin care comuna „s-a ridicat” și a înflorit în ultimii ani, a vorbit cu mai mulți localnici și a participat la o oră de curs la Școala Gimnazială Ciugud, prima școală smart din mediul rural din România. Jurnalistul scoțian a petrecut două zile la Ciugud având întâlniri chiar și cu oameni de afaceri care au investit aici și a încercat să descopere cât mai mult din spiritul european al comunei din județul Alba.

«Ne-am ridicat» este titlul acestui documentar și o expresie foarte sugestivă pentru ceea ce s-a întâmplat în multe localități din România, care s-au ridicat în ultimii 30 de ani. Pentru Ciugud, aderarea la Uniunea Europeană și fondurile europene au fost impulsul care ne-a ajutat să ne ridicăm, să devenim comuna europeană de astăzi. Pentru noi, echipa administrației locale și cetățenii din Ciugud, este o onoare că am fost incluși în acest documentar realizat cu sprijinul Comisiei Europene. La 30 de ani de la Revoluția Română, ceea ce se vede la Ciugud este doar normalitatea pe care ne-o dorim să existe în orice comună din România. Trebuie să continuăm să ne ridicăm prin mici revoluții de bun simț în administrație, în educație, în sănătate, în creșterea nivelului de trai, chiar și în democrație…Democrația de astăzi trebuie prețuită pentru că a fost câștigată cu greu în ’89 și de ea trebuie să se bucure toți românii, care trebuie să fie încurajați să își exercite drepturile democratice și să participe activ la luarea deciziilor în comunitățile în care trăiesc”, a declarat Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.

Filmul documentar „Ne-am ridicat: România, 1989-2019” (regie: Mihai Dragolea) a fost realizat cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și va fi lansat marți seara, la București (ora 19,00, la Apollo111).

Trailer filmului poate fi văzut la linkul: https://youtu.be/fQZLb8jUYDA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *