„Aripi pentru viață” – la Așezământul „Sf. Vasile cel Mare” din Alba Iulia

Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia și-a aniversat copiii, joi, 12 noiembrie, la 16 ani de la înfiinţarea centrului. Cu acest prilej aşezământul şi-a deschis porţile pentru toți cei care au dorit să-i treacă pragul. A fost un moment festiv încărcat de multă emoție pentru copii, pentru personalul centrului și pentru invitați, s-au rostit rugăciuni de binecuvântare și de mulțumire, s-au schimbat impresii și amintiri, a avut loc și o masă festivă.

Cel mai frumos moment a fost, ca în fiecare an, întâlnirea dintre copiii şi tinerii ocrotiţi în prezent şi copiii care au beneficiat de-a lungul timpului de ocrotirea oferită în centru. Sub genericul „Aripi pentru viaţă” copiii din aşezământ au aflat poveştile celor care au părăsit casa şi au trecut într-o nouă etapă de viaţă. A fost un moment de împărtășire a experiențelor de viață, de apreciere „a celor care și-au luat zborul spre viață” și de motivare „a celor cărora acum le cresc aripi pentru viață”.

În toţi aceşti ani de funcţionare, Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia a oferit ocrotire pentru 56 de copii şi tineri, iar 44 dintre aceştia au părăsit casa după vârsta de 18 ani şi s-au integrat social. Suntem destul de des întrebați: „Ce se întâmplă cu copiii după ce împlinesc 18 ani ?” Ei pot rămâne în centru, de fapt, până la vârsta de maxim 26 de ani, dacă urmează cursurile unei facultăţi. În cei 16 ani de activitate însă, nici unul nu a rămas atât de mult chiar dacă mulți au urmat cursuri universitare.

Ne străduim, întregul personal care ne desfășurăm aici activitatea, ca prin dragoste, multă răbdare si exemplul personal, să asigurăm copiilor o dezvoltare armonioasă, în care necazurile suferite de ei, sau lipsa familiei, să nu-si pună amprenta prea adânc pe întreaga lor viață. Ocupația noastră nu este “creșterea copiilor” ci formarea lor armonioasă, trupească şi sufletească.

Atunci când se apropie de vârsta la care vor să-şi ia zborul, cel mai important pas este să îi ajutăm să-şi găsească serviciu şi locuință. Am reușit în majoritatea cazurilor să facem acest lucru, iar cea mai mare satisfacție cred că o reprezintă legătura care se păstrează cu ei şi după mulți ani de la plecarea lor. Uneori avem impresia că munca nu dă roadele așteptate. Aceste roade sunt evidente însă, atunci când copiii din anii trecuți, deveniți acum tineri cu familie și integrați în societate, ne dau câte un telefon, ne vizitează și ne povestesc despre viața lor. Noi spunem atunci, că se întorc din când în când la casa părintească. Într-un fel sau altul cu toți se păstrează legătura.

Poveștile de viață ale unora din copiii care au crescut aici sunt impresionante: de exemplu una din fete a urmat cursurile facultăţii de drept, după care a plecat in Belgia, unde dorește să îşi continue studiile, iar marele ei vis este să ajungă să lucreze la Bruxelles (https://youtu.be/zcfnV7HZjZg); o altă domnișoară s-a căsătorit, are o fetiță si a lucrat la un salon de înfrumusețare. Un alt tânăr s-a reîntors la casa mamei sale, pe care a renovat-o – mai întâi o cameră, apoi încă una şi în final toata casa, inclusiv exteriorul. Mai mult decât atât, a ajutat si pe un alt tânăr care a locuit în aşezământ, oferindu-i o camera de locuit, iar acum are o prietena cu care intenționează să se căsătorească anul viitor. Exemplele ar putea continua cu fiecare copil in parte. Cea mai mare realizare pe care o simțim la copiii de aici e depășirea propriei condiții şi înaintarea cu pași siguri in viață, iar relațiile pe care le păstram cu ei ne demonstrează din plin acest lucru.

Redam o parte din mesajul trimis de o tânără care a plecat din casă acum doi ani:

„….. Am mâncat o clementină şi m-am dus cu gândul la atmosfera Crăciunului. Așa mi-am amintit de toate sărbătorile de Crăciun petrecute alături de voi. Aş da orice să pot întoarce timpul şi să mai petrec un Crăciun cu voi, ar fi minunat să mai simt cum e să fii un copil fără griji si nevoi, un copil fericit…. Îmi este foarte dor de voi, de toți.” Astfel de gânduri îți oferă motivația suficientă si necesară pentru a vedea că efortul tău nu e zadarnic şi te fac să înțelegi că oricât de mică este raza de speranță pe care cineva o are în viață ești dator să îl ajuţi să o aprindă la cea mai mare intensitate. Mulțumim lui Dumnezeu și tuturor oamenilor generoși care ne sprijină, pentru toate aceste realizări.

Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia funcţionează din anul 2003 în cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, prin D.G.A.S.P.C Alba. Centrul oferă găzduire, educaţie pentru viaţă, consiliere şi suport afectiv pentru 12 copii şi tineri cu vârste între 4 şi 19 ani, și face parte din Rețeaua de asistență socială a Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia în cadrul căruia există 15 Case de Tip Familial pentru 276 de copii cu măsuri de plasament .

Pr. Marcel DUDA

Coordonator așezământ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *