„Cultură pentru Cultură” – premii acordate minorităților din Alba pentru păstrarea tradițiilor și obiceiurilor

F

Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, eveniment cultural unic în Europa, a continuat duminică, 14 iulie 2019, la Rimetea, în cadrul acestei etape fiind premiate minoritățile naționale pentru modul în care își păstrează tradițiile și obiceiurile. Rimetea a fost aleasă pentru a găzdui această etapă fiind comuna cu cea mai mare populație minoritară din județul Alba dar și singura comunitate rurală din România distinsă cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material.

Manifestările au debutat cu concursul destinat păstrării obiceiurilor și tradițiilor minorităților naționale urmat apoi de prezentarea gospodăriei și gastronomiei tradiționale, secțiune în cadrul căreia comunele din zonă și-au prezentat cele mai gustoase preparate gastronomice tradiționale și au reconstituit interiorul unei gospodării specifice. Juriul acestei etape a fost format din personalități importante cu experiență în folclor și tradiții respectiv Gheorghița Nicolae, producător al emisiunii TEZAUR FOLCLORIC, Televiziunea Română – președintele juriului, Doina Ișfănoni, cercetător etnolog, istoric de artă – Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti” București, Corneliu Bucur, cercetător științific, președinte Academia Artelor Tradiționale din România. La secțiunea gastronomie și gospodărie tradițională au fost premiate comunitățile din Sălciua, Almașu Mare și Stremț. Juriul a acordat și opt premii speciale pentru păstrătorii tradițiilor și obiceiurilor minorităților naționale:

  • Unirea – grupul de dansuri maghiare
  • Unirea – Szekey Antonia – solist vocal
  • Lunca Mureșului – Szakacs Imelda – solist vocal
  • Galda de Jos – grup de dansuri maghiare/ grup de dansuri țigănești
  • Rădești – ansamblu de dansuri țigănești
  • Berghin – Alexandru Rus – solist vocal
  • Vinerea – Grupul instrumental țigănesc „Illo Romano”
  • Vinerea – Vlăduț Măgureanu – solist vocal

Evenimentul de la Rimetea a cuprins și un spectacol folcloric extraordinar susținut de Ansamblul de dansuri tradiționale grecești „Kimata”, Ansamblul de dansuri tradiționale săsești din Sebeș, Ansamblul folcloric aromân „Pilisterlu”. Spectacolul a continuat cu Ansamblului Folcloric „Augustin Bena” al Județului Alba, dirijat de Alexandru Pal, alături de soliștii vocali Roxana Reche, Nicolae Plută, Dorina Narița, Floricica Moga, Maria Filimon, Leontina Fărcaș și ansamblul de dansuri al județului Alba coordonat de Alexandra și Flaviu Mîrza.

Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” este un proiect cultural unic în Europa care își propune să promoveze valorile, obiceiurile, gastronomia și tradițiile autentice ale Albei. Festivalul este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, iar etapa de la Rimetea a fost organizată în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Rimetea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *