ANA BLANDIANA, PREMIATĂ LA LANCRĂM, ÎN PREAMBULUL CELEI DE-A XXXIX-A EDIȚII A FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL „LUCIAN BLAGA”


Joi, 9 mai 2019, Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm a găzduit festivitatea acordării Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga”, Opera Omnia, ediția a III-a, eveniment organizat ca un preambul al festivalului dedicat poetului luminii și filosofului misterelor. Evenimentul a fost onorat de prezența domnului academician Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, a scriitorilor Ana Blandiana, Irina Petraș, Ion Mărgineanu, Daniel Cristea-Enache, Aurel Pantea, Gabriel Chifu, Ioan Popa etc., a reprezentanților autorităților județene și locale, domnul Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba și domnul Dorin Nistor, primarul Municipiului Sebeș, precum și a membrilor familiei Blaga.

Anul acesta, comisia de analizare și validare a nominalizărilor, prezidată de academicianul Nicolae Manolescu, a decis ca Premiul Național pentru Poezie „Lucian Blaga” să revină distinsei doamne Ana Blandiana, membru corespondent al Academiei Române. Alături de Ana Blandiana, au mai fost nominalizați scriitorii Gabriel Chifu, Nichita Danilov, Ileana Mălăncioiu, Ioan Moldovan, Ion Mureșan și Ioan Es. Pop.

Ana Blandiana (pseudonimul literar al Otiliei Valeria Rusan), este una dintre cele mai proeminente figuri ale literaturii românești contemporane, autoare a peste 100 de volume publicate atât în țară, cât și în străinătate, membră a Uniunii Scriitorilor din România, fondatoare a Academiei Civice și a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighetu Marmației, laureată a Premiului Herder, din anul 2016 membru corespondent al Academiei Române.

Pe parcursul acestei săptămâni, în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș, vor fi organizate o serie de manifestări cultural-științifice (deschiderea oficială a festivalului, activități cu tinerii voluntari ai festivalului, conferințe, lansări de carte, proiecții de film etc.), care vor culmina duminică, 12 mai 2019, cu un spectacol extraordinar, susținut de maestrul Gheorghe Zamfir și invitații săi.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și Uniunea Scriitorilor din România-filiala Alba-Hunedoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *