Jocurile de societate revin in atentia romanilor
Pe vremea când televizoarele nu includeau decât câteva ore de program, jocurile de societate erau acel “lipici” care aduna toata familia în sufragerie pentru a juca împreună până la ore târzii. Adulții și copiii laolaltă jucau jocuri de carti cum ar fi septica, popa prostul, tabinet, razboi, table sau rummy, dar si alt tip de jocuri mai avansate. Acest nou tip de jocuri se numea jocuri de societate poate pentru ca aducea oamenii impreuna la o seara de distractie uneori si doua familii in aceeasi casa.
Cel mai cunoscut joc de pe vremea anilor ’80 era “Nu te supara, frate” un joc care se juca cu zaruri si o tabla de joc. De obicei tabla de joc era realizata din carton si continea casute desenate pe care piesele trebuiau mutate dupa ce se dadea cu zarul. Aceasta continea 4 trasee desenate cu culori diferite si fiecare jucator trebuia sa aleaga una putandu-se juca in minim 2 copii, maxim 4.
Un alt joc asemanator din acea vreme era “Piticot” care continea tot un traseu, mai multe piese si un zar, dar de aceasta data harta continea si obstacole. Scopul jucatorilor era sa ajunga la casa lui Piticot inaintea celorlalti, iar cea mai importanta regula de joc era sa nu ajungi pe casuta 58 deoarece trebuia sa te intorci la casuta 50.
Un alt joc pe care chiar si cei din ziua de azi ar trebui sa il stie este “Tintar”. Acest joc iese din sfera norocului pentru a aduce strategia in scena. Astfel trebuia sa te gandesti de doua ori inainte de a muta o piesa pe tabla de joc din hartie. Tabla de joc avea desenata pe ea o schema si pe baza unor reguli tu trebuia sa elimini piesele celuilalt jucator. Se aseamana cu sahul, dar este mult mai usor de inteles si jucat.
Un joc mai interesant decat toate cele prezentate pana acum este “Colonistii din Catan”, un joc clasic indragit de oameni din intreaga lume chiar si azi. Desi a fost lansat acum 20 ani, acest joc a obtinut aproape toate premiile importante din domeniu si pare ca nu se invecheste odata cu trecerea timpului. Regulile jocului sunt simple: un jucator are resurse si isi construieste o multime de lucruri cum ar fi un oras, o asezare, un drum, etc, iar vecinii sai incearca sa il detroneze desi par ca ar colabora cu el prin intermediul trocului de resurse. Fiecare jucator incearca sa adune cat mai multe puncte pentru a putea cumpara cat mai multe resurse. Acest joc cere strategie si o gandire pe termen lung.
Jocurile de societate incep sa revina in peisajul romanesc si asta nu doar in capitala unde o multime de cafenele le ofera clientilor sansa de a se juca in timp ce beau cafeaua preferata. Acestea au inceput sa apara in magazinele online unde jucatorii se “bat” literalmente pe ele. Tot mai multi tineri au devenit jucatori pasionati care isi cumpara fiecare joc nou aparut si isi petrec serile jucandu-le cu prietenii. Poti inchiria,in unele orase, o masa de joc de blackjack sau de poker si un crupier care vine la tine acasa si va va oferi tie si prietenilor tai cea mai palpitanta seara de jocuri de societate. Lumea sclipitoare a Las Vegasului va ajunge in sufrageria ta la un pret accesibil. Daca nu stii sa joci aceste jocuri, atunci trebuie sa stii ca exista pe internet chiar un ghid pentru acest joc clasic de carti.
Jocurile de societate nu sunt o inventie a secolului trecut, dupa cum am putea fi inclinati sa credem. De fapt lucrurile au radacini mai vechi: cel mai vechi joc din intreaga lume, Senet, a fost inventat in jurul anului 3500 i.Hr.