Wizrom Software: “Work From Home este noua normalitate și va continua și în 2021“
Soluțiile digitale vor sprijini munca la distanță în anii următori
19 OCTOMBRIE 2020. Munca remote este, la ora actuală, o normalitate pentru majoritatea covârșitoare a organizațiilor globale, iar acest trend va continua și în următorii doi-trei ani, consideră Wizrom Software, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori și integratori de software de business din România. Dezvoltatorul IT atrage atenția asupra faptului că, într-un context de sănătate încă plin de incertitudini, activitatea continuă companiilor poate fi asigurată doar prin digitalizarea operațiunilor.
Adoptarea lucrului la distanță (numit generic “Work From Home”, dar care poate avea loc din oricare colț al lumii, cu condiția accesului la echipamentele și infrastructura IT necesare) reprezintă, astăzi, o normalitate pentru 80% dintre companiile globale, în contextul crizei coronavirusului, arată cel mai recent studiu al companiei de consultanță PwC, realizat pe un eșantion de 300 de organizații la nivel global, publicat zilele trecute. Munca remote, implementată în ultimele luni, în numeroase domenii de activitate, ca urmare a restricțiilor sanitare, de distanțare socială și de circulație, a devenit o certitudine care a fost îmbrățișată de mulți angajați, dar și de angajatori, deopotrivă.
“Vechiul normal privind modul de lucru nu mai există. Să așteptăm fără să acționăm nu este o opțiune”
“Vechiul normal nu mai există și nu va mai exista în următorii doi-trei ani. Cu cât companiile și managerii înțeleg mai bine acest aspect, cu atât mai repede vom reuși să ne asumăm și să ne obișnuim cu noua normalitate. Pandemia a schimbat numeroase lucruri, la nivel mondial, începând cu modalitatea de lucru, obiceiurile de consum, nivelul de trai, a stimulat creativitatea în numeroase domenii și a generat transformări rapide în industrii în care operațiunile nu se puteau opri. Trebuie să fim conștienți de toate aceste lucruri și să percepem noua realitate ca fiind viitorul nostru din următorii ani. Cred că toate companiile, de la cele mai mici, ar trebui să se asigure că le pot asigura angajaților condițiile propice nu doar să lucreze, dar să fie eficienți și productivi chiar și de acasă, investind în soluții de digitalizare. Să așteptăm ca lucrurile să revină la cum era înainte nu este o opțiune”, punctează Anca Cîrstoiu, Division Manager Small & Medium Business în cadrul Wizrom Software.
Foarte multe companii din România (și nu numai) au fost forțate, în ultimele luni ale anului, să se adapteze și să adopte digitalizarea operațiunilor, pentru a-și putea continua activitatea. “Pentru unele dintre ele, mai ales la nivelul IMM-urilor, îmbrățișarea noilor tehnologii a fost singura variantă pentru supraviețuire. Cele care nu au răspuns rapid schimbărilor au avut de suferit, fie pentru că au fost nevoite să pună pauză activității, fie pentru că au pierdut oportunități de business. Nu este, însă, timpul pierdut. Contextul rămâne de așa natură încât investiția în digitalizare chiar și acum poate face o diferență semnificativă în succesul companiei. Este, însă, deosebit de important să conștientizăm că aceasta va fi noua realitate a următorilor ani. Ține de noi să o transformăm într-o experiență cât mai ușoară cu ajutorul tehnologiei”, adaugă Anca Cîrstoiu.
Potrivit PwC, peste 50% dintre companiile participante la sondajul global au creat și implementat, în tot acest timp, o politică de work from home. Din restul – de 47% – mai mult de jumătate anticipează că au în plan să introducă această politică de lucru până la sfârșitul acestui an sau au de gând să o îmbunătățească.
Soluțiile digitale de afaceri vor sprijini munca la distanță în următorii ani
Potrivit Wizrom Software, dat fiind noul context sanitar și dorința de a proteja sănătatea și siguranța angajaților, companiile vor acorda multă atenție acelor soft-uri care vor asigura productivitatea și eficientizarea muncii și vor încerca să minimizeze efectele colaborării și lucrului de la distanță, în condițiile în care angajații au început deja să resimtă despărțirea fizică de echipă și colaboratori.
Având în vedere noul context economic dificil pe care îl parcurg unele întreprinderi, în special cele din categoria IMM-urilor, dar și freelancerii sau organizațiile neguvernamentele, statul român (Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri) a decis să acorde din fonduri externe nerambursabile (fonduri europene și de la bugetul de stat) granturi în valoare de 2.000 de euro acelor microîntreprinderi, persoanelor fizice autorizate, ONG-urilor și cabinetelor medicale. Totodată, autoritățile au afirmat că, dincolo de programele de finanțare și schemele de ajutor, adresate instituțiilor și companiilor aflate în dificultate, este nevoie urgentă de digitalizare: atât a societăților comerciale, cât și a administrației publice.
În ultimele luni, multinaționalele, dar și tot mai multe firme mici și mijlocii au implementat soft-uri de tip ERP, care le-au permis să simplifice procesele de business și să asigure o mai bună administrare a resurselor financiare, oferind totodată departamentelor interne posibilitatea unor colaborări mai eficiente și productive. În același timp, numeroase firme au ales să investească în soluții IT pentru administrarea activităților de resurse umane – salarizare, înregistrarea pontajului și altor operațiuni de HR, acoperind astfel aspectele care țin de relația angajator-angajator și evitând eventuale sancțiuni în această perioadă dictată de telemuncă.
Nu în ultimul rând, specialiștii Wizrom Software sunt de părere că foarte multe industrii vor alege, în următorii ani, personalizarea completă a soluțiilor IT în funcție de specificul business-urilor și de nevoile aferente – acesta fiind un trend pornit în ultimii ani, dar care va căpăta o amploare tot mai mare în viitorul apropiat. Soluțiile digitale personalizate sunt conturate și dezvoltate în funcție de numeroase criterii, pornind de la dimensiunea companiei, specificul activității, locația organizației, până la obiectivele de afaceri și modul de lucru, dar și soft-urile deja existente și utilizate în cadrul companiilor.
Despre Wizrom Software
Wizrom Software este unul dintre cei mai importanți dezvoltatori și integratori de soluții IT pentru afaceri din România. Compania dezvoltă și furnizează softuri de HR, salarizare, contabilitate și gestiune, automatizări în vânzări, producție și Business Intelligence (BI). În 2019, Wizrom Software a raportat o cifră de afaceri de 5,7 milioane de euro.
În prezent, Wizrom numără peste 3.600 de clienți activi și 35.000 de licențe instalate în organizații foarte mari, cu cifre de afaceri de peste 10 mil. euro, dar și în companii de tip Small and Medium Business (SMB) din aproape toate industriile.