Pesta Porcină Africană a fost confirmată la doi porci dintr-o gospodărie din județul Alba
Prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA) a fost confirmată, joi, la doi porci dintr-o gospodărie din comuna Vidra, sat Goiești. Aceștia au fost sacrificați de către proprietari, cadavrele au fost ecarisate, carcasele de carne distruse, autoritățile sanitare veterinare acționând pentru limitarea răspândirii acestei boli.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba a luat, miercuri, primele măsuri, după ce au existat suspiciuni cu privire la prezența virusului PPA, la doi porci, care prezentau semne clinice de boală, iar o echipă formată din mai mulți medici veterinari, majoritatea din cadrul Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală s-a deplasat la fața locului pentru a începe ancheta epidemiologică. Porcii fuseseră sacrificați de către proprietari, s-a realizat ecarisarea cadavrelor, iar testele de identificare a genomului virusului PPA au confirmat prezența acestuia, analizele fiind efectuate în cadrul Laboratorului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor Alba, respectiv la Laboratorul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București.
Înainte de a fi confirmată existența virusului s-a acționat prin efectuarea dezinfecției exploatației afectate, a spațiilor de adăpost, aleilor și perimetrelor din împrejurimi, a ustensilelor și materialelor, respectiv a obiectelor posibil contaminate, iar hrana pentru respectivele animale a fost neutralizată, în vreme ce carcasele cu carne au fost distruse.
În gospodăria respectivă se aflau doar cei doi porci, care prezentau semne clinice de boală. De la primele suspiciuni exploatația este ținută sub observație sanitară veterinară, s-a interzis introducerea altor porci, s-a restricționat accesul persoanelor străine, pentru a reduce riscul propagării virusului. De asemenea, la ieșirile din localitate au fost instalate filtre de dezinfecție, iar pe o rază de 13 kilometri, în jurul focarului, s-a dispus intensificarea vânătorii porcilor mistreți. Porcii din respectiva gospodărie nu erau crotaliați. Exploatațiile din împrejurimi vor fi atent supravegheate din punct de vedere sanitar veterinar.
De asemenea, Centrul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit, astăzi, în regim de urgență, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.
Pesta Porcină Africană nu a evoluat, până în prezent, pe teritoriul județului Alba.
Solicităm crescătorilor de animale să nu procedeze la achiziţii de porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală.
Reamintim oamenilor! Nu intrați în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; nu cumpărați furaje din zone în care evoluează boala; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; Creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici; Nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie; Dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; Nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie; Nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.
Vânătorii și responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunțe DSVSA Alba despre orice situație în care au depistat porci mistreți morți, ori cu comportament specific modificat și să transmită probe pentru diagnosticul de laborator.
Orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare.
Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima dată pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
Orice suspiciune că un mistreț sau un porc domestic poate fi bolnav de PPA trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, medicului veterinar oficial sau la D.S.V.S.A. Alba la numărul de telefon 0258 835 915 sau e-mail office-alba@ansvsa.ro.
Subliniem că Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni. Acest virus are, însă, impact la nivel economic și social.
Biroul de presă al DSVSA Alba