sanatate

Rezultate acțiuni de control pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă

Comunicat de presă

Vineri, 13 decembrie s-a încheiat prima etapă a acțiunilor de control pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel, în perioada 28 noiembrie – 13 decembrie au fost efectuate 173 de acțiuni de control la unități precum: abatoare şi unităţi de tranşare a cărnii; unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală, precum şi unităţi de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării); unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie; unităţi de tip hotelier şi pensiuni turistice; magazine alimentare, depozite legume-fructe, piețe agro-alimentare şi alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare.

În urma acestor controale au fost aplicate 20 de sancțiuni contravenționale în valoare de 104.400 de lei pentru neconformități precum:

  • Manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
  • Nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite;
  • Ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare în vederea depozitării, transportului şi valorificării şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
  • Nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare.

Controalele efectuate de inspectorii DSVSA Alba se concentrează în principal pe prevenție și consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

Acțiunile de verficare au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților, a modului de întreținere și igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condițiilor de prelucrare și de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerințelor de trasabilitate și a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

Acțiunile tematice de control vor continua până în 7 ianuarie când se încheie ciclul sărbătorilor de iarnă. Acestea vizează toate categoriile de unități și se vor concentra, în perioada următoare, pe sălile de evenimente care organizează petreceri de revelion.

DSVSA Alba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *