culturasocietate

Expoziție rememorativă dedicată lui Avram Iancu. ”Centenarul nașterii eroului revoluției (1824-1924)”

Miercuri, 28 august 2024, ora 12, va avea loc la Sala Unirii-Aripa de Nord o expoziție care rememorează momentele primei celebrări naționale dedicate lui Avram Iancu în România de după Unire: Centenarul nașterii eroului revoluției (1824-1924).

Sărbătoarea s-a desfășurat sub egida ASTREI, în prezența Familiei Regale a României, cu un program desfășurat pe trei zile: 31 august – la Baia de Criș, Țebea, Abrud și Câmpeni; 1 septembrie – Muntele Găina, Vidra de Sus, Câmpeni, Turda; 2 septembrie – Cluj. A fost momentul pentru renovarea cimitirului din Țebea, așezarea unei cruci comemorative pe Muntele Găina, dar și transformarea casei natale a lui Avram Iancu într-un muzeu național, prin construirea unor anexe în curtea acesteia. Un rol important a revenit orașului Câmpeni, aici constituindu-se un comitet de organizare condus de protopopul ortodox Iosif Gomboș. Actele acestei comisii s-au păstrat în arhiva Protopopiatului Ortodox Câmpeni, oferind informații inedite asupra efortului organizatoric al celor implicați în cazarea oaspeților, construirea unei săli pentru desfășurarea unei piese de teatru, a banchetului regal și a meselor populare, asigurarea transportului, a suvenirurilor serbărilor și decorarea orașului. Aceste documente, păstrate la Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale, completează alte piese din patrimoniul muzeului albaiulian: fotografiile momentului realizate de fotograful Unirii, Samoilă Mârza, suvenirurile momentului, articole de presă, care, împreună se vor regăsi pe simezele Muzeului Național al Uniri din Alba Iulia.

Regina Maria a notat în jurnalul său toate momentele serbărilor, așa cum le-a simțit. Filele jurnalului zilelor de 31 august-2 septembrie 1924, întregesc reconstituirea celebrării eroului național de acum o sută de ani, prin colaborarea la această expoziție a Arhivelor Naționale ale României.

Acum 100 de ani, o parte a locuitorilor munților Apuseni au luat drumul pribegiei, stabilindu-se într-o zonă mai roditoare, în județul Satu Mare. Despre cei plecați și adaptarea lor de la munte la câmpie, dar și cât au mai păstrat din tradițiile vechi a cules informații cercetătorul Răzvan Roșu. Cartea sa, cu acest subiect: De la munte pe hămoacă, 100 de ani de la colonizarea moților în județul Satu Mare (Editura Mega, 2024), va fi lansată în cadrul vernisajului expoziției „Serbările Centenarului nașterii lui Avram Iancu”.

Partenerii evenimentului: Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale, Muzeul Județean Satu Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *