societate

În Alba Iulia, investițiile în patrimoniul local sunt prioritare!(P.E.)

Palatul Principilor Transilvaniei e cel mai nou și spectaculos obiectiv turistic din Cetatea Alba Carolina, iar Casa Memorială „Camil Velican”, va fi viitor punct de atracție turistică în Orașul Marii Uniri.

Gabriel Pleșa: „Investițiile în recuperarea și revitalizarea patrimoniului local, singura certitudine pentru a pune Alba Iulia pe harta culturală a Europei!

Fără dar și poate, cea mai importantă și vizibilă investiție din ultimii ani, în segmentul cultural din Alba Iulia, o reprezintă reușita administrației conduse de primarul Gabriel Pleșa, cea de a revitaliza corpul reabilitat al Palatului Principilor Transilvaniei, din inima Cetății Alba Carolina.

Dacă administrația condusă de Mircea Hava a reputat prima victorie, prin trecerea în administrarea municipalității a clădirii monument istoric, respectiv salvarea ei de la degradarea continuă prin obținerea finanțării europene necesare reabilitării capitale, administrația condusă de Gabriel Pleșa a dat viață Palatului Princiar, l-a deschis publicului și a reușit să facă din acest nou obiectiv din Cetatea Alba Carolina unul de interes la nivel național și nu numai.

Inaugurat în urmă cu nici 5 luni, Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei reprezintă un nou punct de atracție turistică, iar suma evenimentelor organizate deja aici, atât de Centrul Cultural Palatul Principilor, sub tutela căruia funcționează, cât și de actori din mediul academic sau privat, demonstrează eficiența unei instituții care, încă de la înființare, și-a propus și a reușit să completeze oferta culturală a orașului, oferind, totodată, un nou spațiu de manifestare pentru toți cei care au ceva de spus în domeniu.

În cifre, din 5 februarie 2024 și până astăzi, la Palatul Principilor Transilvaniei s-au organizat 43 de evenimente publice și private (ateliere tematice, expoziții temporare, conferințe, lansări de carte, concerte, concursuri etc.), cu un total de 43.570 de intrări. Reacția majoritară a celor care i-au trecut pragul a fost una pozitivă, apreciativă și de susținere față de efortul deja depus de echipa Centrului Cultural Palatul Principilor, dar și față de provocarea de a continua demersurile pentru a maximiza ceea ce poate oferi un loc atât de încărcat de istorie.

Dincolo de aspectul cultural, Palatul Principilor Transilvaniei a înregistrat și venituri, deloc de neglijat! Potrivit managerului Robert Roman, în intervalul 1 martie – 31 mai, din bilete de acces s-au încasat 83 mii lei și s-a depășit suma estimată inițial în buget de 70 mii lei. Alți peste 87.000 lei s-au realizat din închirierea spațiilor disponibile, vânzarea de suvenire etc. De menționat sunt și sponsorizările de peste 30.000 euro și finanțările nerambursabile atrase, de peste 200.000 lei.

Investițiile în cultură, în promovarea și punerea în valoare a patrimoniului nu vor fi niciodată profitabile. Este una dintre ideile pe care le-am auzit repetate aproape obsesiv, mai ales în ultima perioadă. Este… parțial adevărat, dacă e să fim sinceri. Pentru că, atunci când e făcută temeinic, cum s-a întâmplat la Palatul Principilor, investiția începe să producă efecte imediat. Inclusiv financiare! Și, cel mai important, poate genera un flux de vizitatori care să transforme un obiectiv inert până acum câteva luni, într-unul dintre cele mai importante și căutate din Cetatea Alba Carolina, din Alba Iulia și din regiune. Iar cifrele, de la deschidere și până acum, nu fac decât să susțină și confirme calea corectă pe care am ales să mergem.

Istoria și nu povestea Palatului Principilor Transilvaniei continuă în cel mai frumos fel posibil, alături de fiecare albaiulian și turist care vine să-l descopere și care duce mai departe faima acestui loc emblematic. Investițiile în recuperarea și revitalizarea patrimoniului local, singura certitudine pentru a pune Alba Iulia pe harta culturală a Europei!
Pe de altă parte, reabilitarea Casei Memoriale „Camil Velican” a fost o prioritate pentru mine, un proiect de suflet, iar odată intrat în circuitul public, va spori atractivitatea zonei centrale. Au fost lucrări ample, dificile, de restaurare și consolidare, dar ceea ce mă bucură este faptul că
am reușit să conservăm aproape tot ceea ce s-a moștenit din acea perioadă a epocii. Fără să dezvălui mai multe, sunt convins că viitoarea casă memorială «Camil Velican» va fi o surpriză deosebit de plăcută atât pentru albaiulieni, cât și pentru turiști”, transmite primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Casa Memorială „Camil Velican” – primul primar român al Albei Iulia – viitor punct de atracție turistică în Orașul Marii Uniri

Unul dintre proiectele de suflet ale primarului Gabriel Pleșa este foarte aproape de finalizare. Casa Velican, monument istoric situat pe strada Trandafirilor, va deveni muzeul mult așteptat de comunitatea albaiuliană. Lucrările de restaurare, în valoare de peste 5 milioane de lei, vor fi finalizate la sfârșitul acestei veri.

Clădirea a fost construită în 1903 și este recunoscută drept locuință a primului primar român de după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, Camil Velican. Tot în această casă au avut loc primele ședințe de lucru ale Consiliului Dirigent – guvernul Transilvaniei desemnat de către Marele Sfat Național. De asemenea, casa Velican a găzduit mai multe întâlniri ale fruntașilor ardeleni, care au discutat o serie de probleme organizatorice legate de Marea Unirea.

Clădirea a fost cumpărată de administrația locală albaiuliană în urmă cu 8 ani, de la urmașii lui Camil Velican, la propunerea lui Gabriel Pleșa. Lucrările au început în 2023, iar astăzi se află pe ultima sută de metri, cu un grad de realizare de circa 70%.

Dincolo de recuperarea fizică a clădirii monument istoric, clasa B, s-au început demersurile pentru mobilarea acesteia, astfel încânt să poată cât mai curând intra în circuitul public, cu funcționalitatea de casă memorială/muzeu. Până în prezent, au fost achiziționate piese de mobilier în stil Art-Nouveau și Biedermeier ce au aparținut familiei Velican. Piesele se află în proces de restaurare, de ele ocupându-se specialiști în restaurarea bunurilor culturale mobile (restaurator de mobilier de artă și de lemn-mobilier). De asemenea, au fost demarate discuții cu descendenții familiei pentru a achiziționa și alte piese ce au făcut parte din moștenirea Velican: tablouri, alte piese de mobilier, documente, fotografii de familie. În timpul lucrărilor de restaurare, muncitorii au descoperit o serie de documente care au aparținut avocatului Velican, datate anterior anului 1916. Alte obiecte de mare importanță istorică, ce se doresc a fi expuse, sunt penița de aur cu care s-a semnat Actul Unirii de la 1 Decembrie 1918, dar și călimara de cerneală folosită în urmă cu aproape 106 ani. Punerea în valoare a Casei Velican va urmări pe cât de mult se poate redarea valorii și a importanței acestui edificiu. Casa Velican era recunoscută și pentru gardul de trandafiri cățărători care se putea observa din stradă. De altfel, strada, denumită Trandafirilor, era una renumită pentru frumusețea dată de aceste flori. În cadrul lucrărilor de restaurare și refuncționalizare, această caracteristica istorică a imobilului va fi recuperată.

În perioada cât a fost primar, Camil Velican a reușit în scurt timp să preia instituțiile statului, având o grijă deosebită pentru patrimoniu. Între 1922-1926 a ocupat funcția de prefect și a organizat, la Alba Iulia, festivitățile Încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, din octombrie 1922. În urma activității sale, a fost onorat cu numeroase decorații și medalii: Ordinul Ferdinand I, Coroana României în grad de Comandor, Steaua României în grad de Ofițer, Meritul Comercial și Cultural.

Biroul de presă al PNL Alba Iulia

Comandat de: PNL Filiala Alba, Realizat de: SC EMMA ART SRL, Cod AEP: 21240015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *