23 mai: Dezbaterea Eurovision între candidații la președinția Comisiei Europene

Dezbaterea Eurovision dintre candidații la președinția Comisiei Europene va avea loc joi, 23 mai, în hemiciclul Parlamentului de la Bruxelles.

Evenimentul va avea loc între orele 15.00-16.45 (16.00-17.45 ora României). Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), care organizează dezbaterea, a confirmat participarea următorilor candidați: Walter Baier (Austria, Stânga europeană), Sandro Gozi (Italia, Renew Europe Now), Ursula von der Leyen (Germania, Partidul Popular European), Terry Reintke (Germania, Verzii europeni) și Nicolas Schmit (Luxemburg, Partidul Socialiștilor Europeni).

Cei cinci candidați vor dezbate următoarele subiecte:

  • Economie și locuri de muncă
  • Apărare și securitate
  • Climă și mediu
  • Democrație și leadership
  • Migrație și frontiere
  • Inovație și tehnologie

Întrebările vor fi adresate de spectatorii din hemiciclu, de telespectatorii care urmăresc evenimentele organizate de birourile Parlamentului din statele membre ale UE, transmise prin intermediul platformelor de comunicare socială, și de cei doi moderatori. Candidații vor primi, de asemenea, întrebări directe din partea moderatorilor în așa-numitele secvențe „spotlight”, o nouă caracteristică a dezbaterii Eurovision 2024.

Dezbaterea va fi moderată de Martin Řezníček (televiziunea cehă) și Annelies Beck (VRT, Belgia).

Candidații vor vorbi în limba engleză, iar interpretarea simultană va fi asigurată în 24 de limbi.

O tragere la sorți organizată pe 16 mai de EBU în Parlamentul European a stabilit ordinea candidaților pe scena dezbaterii, primul vorbitor pe fiecare subiect și ordinea interviurilor „spotlight”.

Poziția candidaților pe scenă va fi (de la stânga la dreapta): Ursula von der Leyen, Nicolas Schmit, Terry Reintke, Sandro Gozi, Walter Baier.

Primul vorbitor pe fiecare subiect va fi: Nicolas Schmit, Sandro Gozi, Ursula von der Leyen, Walter Baier, Terry Reintke.

Ordinea interviurilor „spotlight” va fi: Nicolas Schmit, Sandro Gozi, Terry Reintke, Ursula von der Leyen, Walter Baier.

Puteți găsi mai multe informații despre tragerea la sorți și urmări o înregistrare a acesteia.

Cum puteți urmări dezbaterea Eurovision

Evenimentul de pe 23 mai va fi difuzat pe EbS și EBU cu numele participanților pe ecran și alte elemente grafice esențiale. O versiune a dezbaterii fără marcaj pe ecran va fi disponibilă pe EbS+, dar numai pentru pregătirea programelor de știri, nu pentru difuzarea în direct. Dezbaterea va fi transmisă în direct și pe pagina de internet a Parlamentului (Centrul multimedia) și va fi accesibilă de pe platformele de distribuție ale EBU. Nu va fi permisă filmarea independentă a dezbaterii din sală.

Centrul multimedia al Parlamentului va furniza, de asemenea, un canal cu limbaj mimico-gestual internațional și velotip (transcriere în direct în limba engleză), precum și versiuni subtitrate în limbile oficiale ale UE, la cerere, după încheierea dezbaterii. Aceste fișiere vor fi livrate înainte de ora locală 19:00 (20:00 ora României). Dacă sunteți interesați de aceste formate, vă rugăm să adresați o cerere către AVNewsDesk@europarl.europa.eu.

Candidații vor ajunge la intrarea în protocol a Parlamentului European la aproximativ 12:45 (13.45 ora României), când jurnaliștii vor putea filma sosirile. Declarații de presă vor fi organizate în apropierea hemiciclului după eveniment. Atât sosirile, cât și declarațiile de presă vor fi în direct pe EbS și Centrul multimedia. În jurul orei locale 13:45 (14.45 ora României), vor putea fi făcute fotografii în hemiciclu.

Acreditarea și accesul la dezbaterea Eurovision

Accesul în hemiciclu pentru a urmări dezbaterea se face numai prin înregistrare prealabilă. Termenul limită pentru înregistrarea jurnaliștilor a fost joi, 16 mai.

Toți jurnaliștii acreditați la nivelul instituțiilor UE și titularii de legitimații anuale de acces eliberate de Parlament vor avea acces în incinta Parlamentului pe baza legitimației pe care o dețin deja, fără a fi nevoie de o acreditare separată.

Toți ceilalți jurnaliști care doresc să aibă acces în Parlament vor trebui să depună o cerere de acreditare pe termen scurt prin intermediul sistemului online JOUREG. Dacă au deja o legitimație eliberată de PE, aceasta va fi activată de la distanță după ce a fost aprobată pe portalul de înregistrare. În cazul în care nu au o legitimație de presă pentru PE, după ce cererea lor este aprobată în JOUREG, jurnaliștii vor putea să își colecteze legitimația de la Centrul de acreditare din fața Parlamentului (Esplanada Solidarność, biroul 01F035).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *