ZIUA FRANCOFONIEI a fost sărbătorită la Sebeș

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a organizat, în parteneriat cu Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” din Sebeș și Școala Gimnazială Săsciori – structura Loman, proiectul educativ „ECHOS FRANҪAIS DANS NOTRE VILLE”, conceput pentru a celebra Ziua Internațională a Francofoniei, marcată anual la 20 martie.

Festival-concurs de nivel județean, aflat la cea de-a doua ediție, a reunit în sala de spectacole a Centrului Cultural „Lucian Blaga” un public variat.Pe scenă au evoluat elevi de la mai multe instituții școlare: Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș, Școala Gimnazială Săsciori, Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia, Școala Gimnazială Daia-Română și Școala Gimnazială Loman. Aceștia au fost coordonați de cadrele didactice: Cosma Cornelia, Jantea Maria, Popa Diane, Cernat Carmen, Ștefănescu Mihaela, Ionașcu Nicolae, Toma Adina, Berindei Magdalena, Iosub Nicolae, Marian Raul, Ordean Iovuța Nicoleta și Ștefan Mirela.

Expoziția tematică organizată în foaierul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș s-a dorit a fi o invitație în explorarea unei varietăți de aspecte culturale ale lumii francofone, de la arta modelajului și a machetelor miniaturale, la arta picturii. Încadrate în cele cinci secțiuni ale festivalului-concurs, lucrările elevilor și momentele artistice pline de creativitate și diversitate au fost evaluate de membrii juriului și premiate cu diplome și cărți.

 Francofonia, în esența sa, este mai mult decât o comunitate de vorbitori de limbă franceză. Este un testament al valorilor comune, al aspirațiilor împărtășite și al cooperării fructuoase dintre popoarele și națiunile care o compun.

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Sebeș, căreia i s-au alăturat o serie de sponsori, care au oferit tuturor elevilor participanți și cadrelor lor didactice brățări și pixuri personalizate cu logo-ul festivalului, dulciuri și momente imortalizate fotografic și video, de neuitat. Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a oferit câștigătorilor premii constând în cărți cu traduceri în limba franceză ale poetului și filosofului Lucian Blaga.

Festivalul „ECHOS FRANÇAIS DANS NOTRE VILLE” ediția 2024 a fost o experiență captivantă și inspirațională, care a adus, la Sebeș, farmecul culturii francofone  și o varietate a exprimării artistice în spiritul limbii franceze. A fost o oportunitate extraordinară de a celebra diversitatea și creativitatea umană într-un mediu prietenos și inclusiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *