Prin Europe Direct Regiunea Centru, ACTIVITATI INTERACTIVE DE INFORMARE IN 2024 PENTRU CETATENII DIN REGIUNEA CENTRU

Europe Direct Regiunea Centru sustinut de structura gazda, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru si de Comisia Europeana, isi continua activitatile de informare europeana adresate celor peste 2 milioane de cetateni din cele sase judete din Regiunea Centru: Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Pe parcursul acestui an vom desfasura, in colaborare cu partenerii din educatie, din mass-media si din alte organizatii interesate, mai multe tipuri de activitati ce vor implica mass-media, tinerii din scoli, persoanele care voteaza, profesorii si angajatii din firme si din institutiile publice.

Invitam persoanele care doresc sa colaboreze cu noi sau sa participe la evenimentele noastre, sa ne contacteze pe e-mail: europedirect@adrcentru.ro sau telefonic: 0258 818 616, int. 122. Pentru a fi la curent cu noutatile europene, cu evenimentele, activitatile, caravanele pe care le organizam, urmariti site-ul https://europedirect-adrcentru.ro/ ce se actualizeaza constant cu informatii referitoare la programul nostru de activitate si orasele sau comunele unde vom fi prezenti cu evenimentele propuse. Aceste informatii se redistribuie si in social-media (Facebook, Instagram) sau se transmit prin publicatiile electronice transmise lunar.

”Anul 2024 este important pentru noi toti. Pentru prima data in istorie vom avea intr-un singur an alegeri europarlamentare si parlamentare, alegeri locale si prezidentiale. Este un an in care fiecare cetatean cu drept de vot isi exprima optiunea pentru a indica alesilor directia in care doreste sa se indrepte Romania. De asemenea, vom putea decide care prioritati ale Uniunii Europene sunt importante pentru dezvoltarea fiecaruia. Din acest motiv, in prima parte a anului activitatile Europe Direct se vor concentra pe mobilizarea cetatenilor la vot in 9 iunie 2024. Acestea vor continua cu alte activitati pentru informarea tinerilor sau sesiuni de pregatire pentru adulti, dar si o continua informare si provocare a cetatenilor, de a se implica in societate, de a contribui la politicile de imbunatatire a calitatii vietii noaste, de a oferi un raspuns la activitatile pe care le realizam. Sustinem Europe Direct, atat financiar, cat si cu resurse  umane si materiale,  reusind astfel sa crestem constant numarul de cetateni la care ajungem cu informatii despre oportunitatile si impactul fondurilor si programelor europene pe care le coordonam” a declarat domnul Simion Cretu  director general ADR Centru.

Activitati 2024 Europe Direct Regiunea Centru:

Daca doriti sa participati, sa va implicati sau sa colaborati cu noi in actiunile pentru 2024 descrise mai jos, puteti completa formularul https://forms.gle/LDKiYDPwJqburcej7

In perioada martie – mai vom derula caravana de informare si implicare civica a cetatenilor privind participarea la alegerile europarlamentare. Prin deplasari in regiune si discutii fata in fata cu sute de angajati din diferite societati comerciale vom sublinia faptul ca in 9 iunie 2024 putem alege oamenii care ne vor reprezenta la Bruxelles, care trebuie sa sustina pe termen lung interesele Romaniei, care vor contribui la alegerea noului Presedinte AL  Comisiei Europene si care vor exprima directia sprijinului oferit de Uniunea Europeana.

Cu sprijinul unitatilor de invatamant, tinerii care pot vota prima data vor fi implicati in data de 9 mai, de Ziua Europei,  intr-un joc simulare a procesului decizional la nivel European, pentru a putea vizualiza si decide in cunostinta de cauza  importanta votului lor.

In semestrul doi al anului, cu sprijinul colegilor de la ANPCDEFP, vom organiza pentru reprezentantii intreprinderilor si scolilor profesionale, un training de scriere aplicatii de finantare Erasmus +(VET-formare profesionala si/sau educatia adultilor) mobilitati pentru adulti si angajati din intreprinderi.

Pe tot parcursul anului vom derula activitati de comunicare cu cetatenii prin Reteaua multiplicatorilor de informatii europene din Regiunea Centru. Reteaua e constituita din reprezentanti media, ai institutiilor publice, profesori sau micro-influenceri,  activitatea de diseminare a informatiilor europene fiind incheiata printr-un eveniment de 2 zile – Forumul multiplicatorilor, pe durata caruia vom recompensa cei mai buni multiplicatori de informatii din regiune. Daca doriti sa faceti parte din Retea, asteptam solicitarea dumneavoastra.

In perioada urmatoare, vom publica pe social-media o suita de reels-uri cu explicarea termenilor legati de finantare europeana. Intentionam sa raspundem si altor intrebari primite din partea cetatenilor tot prin intermediul reels-urilor. De aceea, daca aveti intrebari sau doriti sa explicam ceva, trimiteti intrebarile si vom reveni cu un scurt video explicativ.

Pentru a creste nivelul de informare al cetatenilor, vom colabora cu mass-media si vom trata dezinformarea si informatiile sensibile cu privire la UE. Pentru aceasta activitate ne propunem sa lucram direct cu reprezentanti mass-media, pe care ii invitam sa scrie articole de opinie europene cu informatii corecte si actuale, referitor la temele sesizate in randul audientei ca fiind sensibile, urmand in urma articolelor publicate ca sa fie apreciate eforturile prin implicarea si motivarea lor.

Tinerii din clasele 9-12 sunt, de asemenea, in centrul activitatilor noastre, atat prin implicarea lor in activitati civice si informatii europene prin provocarea de a participa la Friendship Challenge, fie prin transmiterea importantei miscarii fizice pentru sanatatea fiecaruia si a mediului inconjurator, activitate realizata prin Crosul Europei ajuns la editia a X-a. Aceste activitati se vor desfasura in cel putin doua unitati de invatamant din fiecare judet al regiunii. 

Un numar de 13 centre Europe Direct din Romania, alaturi de voluntari, mass-media, reprezentati ai institutiilor sau ai altor retele europene vor fi invitati sa participe la sfarsitul lunii iulie, la o tabara de vara de 3 zile ce va fi organizata pe traseul proiectului premiat de Uniunea Europeana – Via Transilvanica – eveniment pe parcursul caruia activitatile programate vor sublinia prioritatile Comisiei Europene prin implicarea tuturor in actiuni cu impact in domeniile de mediu, patrimoniu istoric, identitate culturala.

Daca doriti sa contactati echipa Centrului Europe Direct Regiunea Centru, datele de contact sunt: europedirect@adrcentru.ro sau telefonic la 0358 403 122.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *