Omul, cartea, biblioteca, un proiect solicitat de cititorii Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

COMUNICAT DE PRESĂ

Anul 2020, anul pandemiei, a condus în multe instituții ce deservesc publicul la o reinventare a relaționării cu acesta. În acel context, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a venit cu o serie de proiecte noi, implementate prin intermediul rețelelor de socializare, multe generate la solicitarea cititorilor, proiecte ce se puteau derula online fără a știrbi din frumusețea, complexitatea și necesitatea acestora.

Printre solicitările utilizatorilor serviciilor de bibliotecă s-a numărat și aceea de a deschide o rubrică cu reguli de scriere corectă în limba română, limba noastră cunoscând de-a lungul timpului numeroase transformări, varianta cea mai apropiată de cea pe care o cunoaștem astăzi fiind identificată abia în anul 1521, în Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung. Bazându-ne pe bogata colecție de dicționare, ghiduri și cărți din sfera lingvisticii, aflate în colecția bibliotecii, începând cu luna iunie a anului 2020 am gândit și implementat o rubrică cu reguli de ortografie intitulată „Scrie și vorbește corect, românește”.

Bucurându-se de succes, rubrica cu frecvență săptămânală „Scrie și vorbește corect, românește” a fost păstrată și după încheierea pandemiei, ba mai mult, în anul 2022 s-a făcut un nou pas înainte și rubrica s-a transformat în proiectul 12.5 Omul, cartea, biblioteca, un proiect coordonat de profesoara Liliana Jianu, prin care erau aduse în atenția celor interesați un ansamblu de reguli care stabilesc scrierea corectă în limba română și aplicarea corectă a acestor reguli, prin intermediul unor exemple concludente.

În anul 2024, la același îndemn al cititorilor noștri, Proiectul 12.4 Omul, cartea, biblioteca, merge mai departe, fiind susținut încă de anul trecut de implicarea benevolă a lectorului universitar doctor Silviu Mihăilă, de la Academia de Studii Economice din București. Prin urmare, în fiecare zi de vineri, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, puteți găsi răspunsuri la întrebările frecvente pe care vi le puneți sau pe care ni le adresați, în ceea ce privește scrierea corectă în limba română.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *