„ISTORII SPUSE DE OBIECTE. DESPRE UNIREA DE LA 1859, ALTFEL”,  EVENIMENT DE PEDAGOGIE MUZEALĂ LA SEBEȘ, MARȚI, 23 IANUARIE 2024

Marți, 23 ianuarie 2024, începând cu ora 12.00, în sala de spectacole a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș va avea loc un eveniment dedicat zilei de 24 Ianuarie 1859, intitulat „Istorii spuse de obiecte. Despre Unirea de la 1859, altfel”, organizat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica”, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. 

Activitatea se adresează în special publicului tânăr și constă într-o prelegere interactivă susținută de dr. Ioana Ursu, muzeograf la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. În debutul acesteia, un joc de rol îi va ajuta pe participanți să înțeleagă interacțiunile de pe scena politică europeană a mijlocului de secol XIX și modul în care evoluțiile din cadrul relațiilor internaționale au condus la Unirea Principatelor.

După înțelegerea contextului politic și a semnificației Unirii din 1859, a doua parte a evenimentului va scoate în evidență importanța patrimoniului muzeal: vor fi spuse povești ale pieselor din colecțiile Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia care se leagă de numele Elenei și al lui Alexandru Ioan Cuza, prezentate sub forma unui dialog interactiv cu asistența: ce înseamnă memorie, amintire și comemorare publică? Ce alegem și ce reușim să păstrăm din istorie și din amintirea protagoniștilor ei?

Pregătită ca un program de pedagogie muzeală, activitatea va fi un bun prilej pentru elevii școlilor din Sebeș de a participa la o lecție de istorie altfel, diferită de cea din sala de clasă, în care să afle informații noi referitoare la drumul parcurs de Principatele Române până la Unirea din 1859, despre modul în care aceasta s-a realizat și despre rolul muzeelor în păstrarea patrimoniului care ilustrează evenimentele importante din istorie sau viața unor personalități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *